Hronika

Pokušao kupcu da podvali ZASLAĐIVAČ UMJESTO KOKAINA, a čim je provaljen LIKVIDIRAO GA JE

Čaba Der, plaćenik iz Čantavira koji je osumnjičen za tri ubistva u tri države, izručen je Mađarskoj.

Pokušao kupcu da podvali ZASLAĐIVAČ UMJESTO KOKAINA, a čim je provaljen LIKVIDIRAO GA JE
FOTO: IDNES TV/SCREENSHOT

Der je u četvrtak iz pritvora u Pragu transportovan u Budimpeštu uz jake policijske snage, a u mađarskoj prestonici takođe je završio iza rešetaka.

Državni tužilac u Budimpešti Tibor Ibolija rekao je za mađarske medije da je protiv Čabe Dera pokrenuta istraga u vezi sa ubistvima u Mađarskoj i Holandiji. Detektiv u policijskom štabu u Budimpešti Doks Andras rekao je da se takođe ispituje odgovornost Čabe Dera u vezi sa zločinima počinjenim u Španiji i Srbiji. Der je, dodao je detektiv, osumnjičen i za prevaru, te će istraga biti opsežna.

Kako prenose mađarski mediji, Der je priznao jedno od ubistava izvršeno u Budimpešti.

MTI agencija navodi da je mađarska policija saopštila da se Der sumnjiči za dva ubistva za ubistvo jednog Hrvata u Amserdamu 30. jula 2018. godine i jednog preduzetnika u Budimpešti 19. septembra prošle godine. Na teret mu se stavlja i prevara i druga krivična djela, jer je pokušao da proda zaslađivač jednom mađarskom “preduzetniku” u Budimpešti predstavljajući ga kao kokain.

Kada je potencijalni kupac pokušao da pregleda proizvod, Der ga je ubio, prenosi MTI izvještaj policije. Sud je saopštio da je Der u subotu priznao da je počinio ubistvo u Budimpešti, a da je njegov advokat tvrdio da je Der ubio u samoobrani. Der je negirao prevaru sa zaslađivačem.

Nakon saslušanja, istražni sudija Deru je odredio pritvor zbog opasnosti ponavljanja krivičnog djela za koje je osumnjičen, kao i zbog opasnosti od bjekstva, prenijeli su lokalni mediji. Ova odluka nije konačna, s obzirom na to da je odbrana uložila žalbu. Da Der bude izručen Mađarskoj, od tri države koje su tražile njegovo izručenje, odlučila je početkom ovog mjeseca češka ministarka pravde Marija Benešova.

Podsjećanja radi, Čaba Der iz Čantavira uhapšen je u 1. marta u Pragu, u hotelu “Amadeus”, a kod sebe je imao falsifikovana dokumenta, oružje i periku. Zbog sumnje da je počinio ubistva na njihovoj teritoriji, za Derom su tragale Mađarska, Holandija i Srbija, u kojima je za nepune dvije godine od izlaska iz zatvora, kako se sumnja, počinio tri likvidacije.

Najprije je, kako se sumnja, Der ubio Hrvata Ivana Serdušića u Amsterdamu u julu prošle godine usred bijela dana u jednom italijanskom restoranu, da bi potom od njegovog metka u Budimpešti stradao mađarski biznismen Laslo V. u septembru iste godine.

Mađarski mediji prenijeli su da je Lasla ubica primorao da klekne na parkingu iza jednog tržnog centra, nakon čega mu je pucao u glavu.

Posljednji u nizu njegovih djela, kako se sumnja, jeste ubistvo Nebojše Markovića 5. januara na Banovom brdu u Beogradu. Likvidaciju su snimile kamere, a Der se u momentu izvršenja smijao.

Poslije zločina, odvezao se u “puntu” u kome ga je dovezao saučesnik Alen Cigler. Cigler je uhapšen nekoliko dana kasnije u rodnoj Subotici.

Španija tražila Derov DNK

Kako je Blic već pisao, Derov DNK zatražila je i španska policija kako bi ga uporedila sa materijalnim tragovima koji su ostali za napadačem koji je 2017. u Barseloni prišao Nebojši Stojkoviću i njegovom prijatelju Dejanu Jusufoviću. Napadač je izvukao oružje i pucao u Stojkovića, kojeg je teško ranio pog­odivši ga sa tri metka.