Politika

"POKUŠAO SAM SMIJENITI DODIKA" Bivši visoki predstavnik Švarc Šiling o svom djelovanju u BiH

Kristijan Švac Šiling, njemački političar, diplomata i bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini rekao je da u Bosni i Hercegovini ne vlada normalno političko stanje, nego da je politika otišla u ekstremnu fazu i podjelu zemlje.

"POKUŠAO SAM SMIJENITI DODIKA" Bivši visoki predstavnik Švarc Šiling o svom djelovanju u BiH
FOTO: DW/YOUTUBE/SCREENSHOT

Pojedini političari žele sve ono što je Slobodan Milošević želio od početka, podjelu BiH na tri dijela –izjavio je Šiling za N1.

Prisjetio se kako je 2007. godine pokušao da smijeni Milorada Dodika, ali mu kako kaže, Amerikanci to nisu dozvolili.

– Da. Pokušao sam. Ne mogu reći objašnjenje zvanično. Imali su problema sa Kosovom, pa nisu mogli otvoriti ‘novo gradilište’, da tako kažem. Tada je Dodik referendumom pokušao odvajanje RS. Rekao sam, ako bude nastavio govoriti o njemu – snosiće lične konsekvence. Tokom tadašnje kampanje to više nije spomenuo. Osam dana poslije izbora je došao sa tim pitanjem. U tom momentu sam rekao – ako to uradi, snosiće lične posljedice, viza, viznog režima, tokova novca i tako dalje – prisjetio se Švarc-Šiling.

Šiling je komentarisao i sastanke Dodika i Vučića, koji su, kako kaže, u vezi s BiH.

Pročitajte još

– Oni idu, vode pregovore, ali ne u Sarajevu, nego u RS. RS je uvijek ta koja državne zvaničnike želi i pokušava da bude domaćin ona tim posjetama. Druge zemlje moraju voditi računa o tome, da nije entitet taj koji vodi pregovore. Pregovori za BiH se mogu voditi samo u Sarajevu, to je put koji bi oni rado kročili – istakao je u Pressingu njemački političar.

Komentarisao je i nedavne izjave Milorada Dodika o članici CIK, kao i nedavne izjave Bakira Izetbetgovića.

– Sami kažete, kakva je to situacija. Ne možemo reći da je to normalno stanje. To je ekstremistički. Politika je otišla u ekstremističku fazu i podjelu zemlje. Oni žele ono što je Milošević htio od početka, podjelu BiH na tri dijela. Jedan dio Srbiji, jedan Hrvatskoj, i jedan dio bi pripao muslimanima. Nemoguće je sada tako nešto dopustiti, jer bi to bila pobjeda agresije. To nije moguće – rekao je gost N1.

Istakao je da SAD sada vide te naume, te da su donijeli odluku da BiH mora krenuti putem normalnosti.

Prihvati notifikacije