Svijet

“POLAKO GUBIMO BITKU S VIRUSOM” Od početka epidemije najviše PREMINULIH, 2.378 novih slučajeva zaraze

Hrvatska danas bilježi novi rekordan broj umrlih od korone - čak 23.

“POLAKO GUBIMO BITKU S VIRUSOM” Od početka epidemije najviše PREMINULIH, 2.378 novih slučajeva zaraze
FOTO: HAYOUNG JEON/EPA

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2.378 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 12.736.

Među njima su 932 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 68 pacijenata.

Od 25. februara 2020, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 40.999 osoba zaraženih novim korona virusom, od kojih su 493 preminule, ukupno se oporavilo 27.770 osoba od toga 930 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 14.924 osobe.

Do danas je ukupno testirano 466.315 osoba, od toga 8.589 u posljednja 24 sata.

Današnji bilans umrlih je još veći nego jučerašnji, koji je bio najveći do tada.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Hrvatska polako gubi bitku sa vrusom, tvrdi imunulog, profesor na riječkom Univerzitetu Stipan Jonjić, koji ističe da je sada najvažnije zaštititi zdravstveni sistem i apeluje na osvješćenje svih u skladu sa situacijom, koja je, upozorava, vanredna.

– Polako gubimo bitku s virusom u smislu da možemo koristiti klasične epidemiološke mjere, da možemo prepoznati kontakte. Koliko bi sad trebalo epidemiologa da bi povezali sve kontakte… – naveo je Jonjić.

Smatra da se mora mijenjati cijela strategija i tvrdi da to hrvatski stručnjaci znaju.

– Moramo učiniti sve da se spriječi urušavanje bolničkog sistema, puno se radi na tom planu – rekao je on gostujući na zagrebačkoj N1 tv.

Smatra da treba prestati sa mjerama preporuka u ovoj, prema njegovim riječima, vanrednoj situaciji, i da umjesto toga treba donijeti uredbe.

Pročitajte još

– To nije pitanje demokratije ni ljudskih prava nego zaštite bolničkog sistema na dobrobit svih. Ako se donesu mjere koje treba poštovati, onda ministri moraju preraspodijeliti ljude. Stabovi će morati a se ponašaju po vanrednim mjerama, mobilizovati ljude, ali cijeli zdravstveni sistem mora da shvati da više vjerovatno neće biti u mirnodopskom pogonu nego će se možda raditi druge stvari – apelovao je Jonjić.

Ističe da se svi moraju osijestiti i da ne smiju da rade nešto što će pogoršati situaciju.

– Mislim da će to u Hrvatskoj funkcionsati, naučili smo da se nosimo sa teškim situacijama – naveo je Jonjić, prenosi Blic.