Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POLICIJA ĆE BLOKIRATI MIGRANTSKE KAMPOVE Humanitarna katastrofa u Bihaću prijeti da eskalira

Društvo
Autor:

Foto: Klix/Youtube

Migrantska kriza u Bihaću i Velikoj Kladuši već je odavno poprimila razmjere humanitarne katastrofe, ali bi sutra mogla dodatno eskalirati.

Novi “Dan D” za migrante sa istoka, koji su se na putu ka EU zaglavili u Unsko-sanskom kantonu, uslijediće jer sutra ističu ugovori na osnovu kojih je oko 2.000 migranata smješteno u kampove “Miral” u Velikoj Kladuši i “Bira” u Bihaću. Ti ugovori, kako je već ranije najavljeno, neće biti produženi, jer se tome usprotivila Vlada Unsko-sanskog kantona.

Ministar unatrašnjih poslova USK Nermin Kljajić najavio je da će policija od sutra blokirati ove kampove.

– Neće biti više ulaska u kampove, niti izlaska u grad – rekao je Kljajić.

Istovremeno, policija sve migrante koje zatekne u Bihaću prebacuje u kamp na Vučjaku, u kojem više nema čak ni dovoljno kreveta za spavanje pod šatorima. Mnogi od oko 1.000 migranata na Vučjaku spavaju u blatu i lože vatre, kako bi se ugrijali i osušili.

Migranti na kiši, ministar u sunčanom Kataru

I dok traje migrantska golgota, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić je danas u sunčanom Kataru razgovarao s tamošnjim premijerom, a predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić je u Parlamentu BiH u Sarajevu pregovarao o deblokadi parlamenta.

Jedino su se evroparlamentarci u Briselu bavili migrantskom krizom u BiH, ali bez konkretnih prijedloga za rješenje. Uostalom, u Briselu je još ljetos dogovoreno da će Unsko-sanski kanton u BiH biti “rasterećen migrantskog pritiska”, preseljenjem migranata u druge dijelove BiH, ali se to nije desilo.

Tako je, bez ikakvog rješenja na vidiku, stigao i 15. novembar – dan kada ističu ugovori za “Miral” i “Biru”. Iz Međunarodne organizacije za migracije IOM u BiH, organizacije koja upravlja ovim kampovima, danas su najavili da će se, tim povodom, oglasiti, ali se to ipak nije desilo. Ranije je Piter van der Overart apelovao da se “kampovi na zatvaraju”, ali je vlasnik “Mirala” Boris Horvat, koji je IOM-u iznajmio svoje hale za kamp,  odlučio da “posluša svoju državu” i ne produži ugovor.

– Ja sam državljanin BiH i moram se pridržavati zakona države. Nemam namjeru da se tučem sa svojom Vladom. Ne smijem produžiti ugovor, a ko će i kako će istjerati migrante, to nemojte pitati mene – rekao je ranije Horvat za federalne medije.

Zvizdić: Migranti će zimovati u kasarnama

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić danas je rekao da je Savjet ministara od Vlade Federacije BiH dobio “dva objekta za smještaj migranata”, a radi se o kasarni na području Tuzlanskog kantona, te kasarni u Blažuju kod Sarajeva. Dodao je da će ti objekti” biti opremljeni za boravak migranata u zimskom periodu”, ali nije precizirao kada će se to desiti.

– Evropa nama treba da pomaže ne samo finansijski, nego da spriječi dolazak migranata iz EU na Balkan. Nadam se da će Evropa tu uraditi neke efikasnije procedure i modele nego što je bilo do sada – istakao je Zvizdić.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO