Hronika

POLICIJA NA MUCI Ni nakon šest mjeseci ne znaju čijih je 460 kilograma skanka, otkrivenog kod Gradiške

Istraga u akciji kodnog naziva „Storidž“, u kojoj je u decembru prošle godine kod Gradiške zaplijenjeno 460 kilograma skanka, još uvijek nije utvrdila ko je vlasnik ove droge, odnosno ime glavnog narkodilera u Republici Srpskoj, koji je ostao bez milionske zarade, saznaje Srpskainfo.

POLICIJA NA MUCI Ni nakon šest mjeseci ne znaju čijih je 460 kilograma skanka, otkrivenog kod Gradiške
FOTO: MUP RS

Nakon akcije i zapljene skanka, zapakovanog u pakete i spremnog za dalju prodaju, istražioci MUP RS saslušali su nekoliko osoba, a zatim je istraga bila usmjerena na vlasnika, u čijem objektu je na području Gradiške pronađena droga.

Izvor Srpskainfo iz istrage izjavio je da vlasnik, koji trenutno boravi u Sloveniji, nije ni znao šta su mu pojedinci radili iza leđa dok se nalazio na radu u inostranstvu.

– Vlasnik objekta je saslušan u Sloveniji i on se ne dovodi u vezu sa zapljenom 460 kilograma skanka. Istraga u ovom slučaju se nastavlja – objasnio je izvor iz istrage.

Tarifa

Ulična vrijednost 460 kilograma skanka procijenjena je na oko 880.000 evra, po „tarifi“ od 1.700 evra za kilogram, kolika je njegova cijena na tržištu Republike Srpske. Cijena ove droge na tržištu EU je gotovo duplo veća i po kilogramu se kreće od 2.500 do 2.800 evra.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Narkodileri u Srpskoj su tako ostali bez milionske zarade. Zapljena rekordne količine osušene droge sigurno je zadala bolan udarac krijumčarima.

Podsjetimo, u akciji „Storidž“ službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP Republike Srpske 25. decembra prošle godine zaplijenili su 460 kilograma skanka upakovanog u manje pakete i spremnog za dalju prodaju. Droga je pronađena u pomoćnom objektu tokom pretresa tri lokacije na području Gradiške.

Akcija je izvedena po nalogu Tužilaštva BiH.

Pročitajte još

Mula

Do rekordne zapljene droge u Srpskoj doveo je bizaran događaj koji se odigrao u oktobru prošle godine na putu kod Budimpešte.

Naime, tada je u Mađarskoj uhapšen kamiondžija iz BiH (71), koji je imao ulogu mule za narkodilere. Osim kamiondžije, uhapšena su i dva Mađara starosti oko 22 godine.

U kamionu koji je vozio državljanin BiH pronađeno je osam kilograma skanka, a u kasnijim pretresima daleko više. Kamiondžija, čiji identitet nije otkriven, prilikom istovaranja posljednje torbe sa skankom iz kamiona bukvalno je propao u jednu od bala papira tako da su mu samo noge ostale na površini.

Jedan od saučesnika, Mađar (22), pozvao je policiju u pomoć ne sluteći da je u kamionu ostala još jedna torba skanka.

Kada je policajac došao u namjeri da pomogne zaglavljenom državljaninu BiH, vidio je sumnjivu torbu i odmah pozvao kolege koji su došli sa psom tragačem.

Granica

Ubrzo je utvrđeno da je u torbi droga, pa se akcija pomoći zaglavljenom starcu iz BiH pretvorila u akciju razbijanja dilerske grupe.

Tokom akcije policija je u blizini kamiona pronašla 11 paketa u kojima se nalazilo po osam kilograma skanka.

Mađaru nije pomoglo to što se pravdao da nije znao za drogu, te da je isključivo želio pomoći navodnom nepoznatom kamiondžiji iz BiH.

Tokom pretresa koji su usljedili u Mađarskoj pronađeno je tako 90 kilograma skanka, te 91.927.900 forinti (oko 250.000 evra).

Državljanin BiH je pritvoren po optužbi za nedozvoljenu trgovinu drogom, kao i dva saučesnika iz Mađarske.

Koliko je tura kao mula odvezao kamiondžija iz BiH za narkodilere nije poznato.

Takođe je zanimljivo da skank uopšte nisu otkrili službenici na graničnim prelazima, a posebno onim između BiH i Hrvatske.

A čija je tona iz sela kod Laktaša?

Još uvijek nije utvrđeno ni čija je tona “sirovog” skanka zaplijenjena u oktobru 2013. godine u selu Miloševci kod Laktaša.

Zapljeni 300 stabljika skanka prethodila je anonimna dojava. Policija nakon dojave i pronalaska nije odmah uklonila zasad, u nadi da će se vlasnik ili više njih, pojaviti i biti uhapšeni na djelu. Međutim, očigledno je bilo da su i “vlasnici” imali informaciju da policija snima teren.

Kako se niko nije pojavio 20 dana, policija je odlučila da počupa stabljike koje su bile u saksijama. Tada je potvrđeno da je skank uzgajan u posebnim uslovima, koji uključuju posebno nađubrivanje i prskanje hemijskim supstancama. U policiji su tada naveli da je droga bila zasađena na jako nepristupačnom terenu i okružena šumskim rastinjem.

“Balkanska ruta”

Policijska kancelarija Evropske unije (EUROPOL) i Evropski centar za nadzor nad drogama i zavisnicima u svom izvještaj iz 2020. godine upozorili su da aktuelna pandemija nije prekinula proizvodnju, distribuciju i trgovinu drogama. U izvještaju se navodi kako se trgovina heroinom, kokainom, kanabisom i sintetičkim drogama nastavila, uključujući i onu putem “Balkanske rute”, tokom pandemije uprkos različitim merama ograničenja, uključujući i zatvaranje granica koje su zemlje poduzele.

EUROPOL je ujedno upozorio da bi stručnjaci koji se bave borbom protiv pranja novca i drugi profesionalci iz ovog sektora trebali predvidjeti i spriječiti pokušaje organizovanih kriminalnih grupa koje bi mogle iskoristiti nestabilnu ekonomsku situaciju za pranje novca zarađenog trgovinom drogama, naprimjer preuzimanjem propalih biznisa, kupovinom nekretnina, umjetnina, kroz promet u restoranima, kazinima, kozmetičkim salonima i slično.

Ukazano je i na mogućnost da kriminalne grupe iskoriste lošiju ekonomsku situaciju i više korumpiraju lokalne vlasti i službenike agencija za provođenje zakona.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu