Regioni

Policija suzbija prosjačenje u Brčko distriktu

Policija Brčko distrikta BiH najavila je pojačane represivne mjere na suzbijanju prosjačenja na ulicama Brčkog, a sprovodiće ih u saradnji sa Tužilaštvom Brčko distrikta BiH, Centrom za socijalni rad i nevladinim organizacijama.

Policija suzbija prosjačenje u Brčko distriktu
FOTO: CVIJETA KOVAČEVIĆ/RAS SRBIJA

Na ove aktivnosti Policija se odlučila jer su analize ukazale na svojevrsnu profesionalizaciju prosjačenja.

Analize ukazuju da se određena lica profesionalno bave ovom društveno-neprihvatljivom djelatnošću, te da u vidu radne eksploatacije iskorišćavaju maloljetnike, duševno ili tjelesno bolesna lica i čine određena krivična djela – saopšteno je iz Policije.

Takođe je primijećeno da se radi prosjačenja i radne eksploatcije jedan broj lica vozilima dovozi na područje Brčko distrikta.

Zakonom o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH propisano je da će lice koje prosjači na javnom mjestu, biti kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od 100 do 500 KM, a lice koje navodi na prosjačenje maloljetno, duševno ili tjelesno bolesno lice i lice zaostalog duševnog i fizičkog razvoja kaznom od 500 do 1.000 KM.

– Policije Brčko distrikta BiH, će u narednom periodu sankcionisati sva lica koja svojim ponašanjem čine ove vrste prekršaja, kao i preduzimati radnje prikupljanja dokaza na otkrivanju i dokazivanju krivičnih djela u vezi sa prosjačenjem-navedno je u saopštenju Policije.

Upućen je i apel građanima da ne daju novac, a primjetno je da danas na ulicama grada nema prosjaka.