Hronika

"Građanima utjeruju strah u kosti" Policija u Srpskoj sve brutalnija, ljekarski pregledi MRTVO SLOVO NA PAPIRU

Policijska brutalnost je sve gora, a veliki je broj slučajeva koji ostaju neprijavljeni, dok se žrtve suočavaju sa doživotnim traumama.

policajac drži palicu u ruci
FOTO: SHUTTERSTOCK

Brutalno ubistvo, optužnica i istrage zbog teških krivičnih djela protiv policijskih službenika u BiH, odnosno Republici Srpskoj, ponovo su aktuelizovali pitanja o ljekarskim pregledima u policiji i ono još bitnije, da li je neko nakon pregleda bio suspendovan sa posla.

Patološka ponašanja policijskih službenika redala su se do te mjere da se javnost sa pravom pita da li granica postoji.

Pištoljem na dijete

Policijski inspektor iz Tuzle ispucao je u sugrađanku čak 16 metaka, a zatim otišao do stana u kojem je živio sa suprugom i kćerkom, gdje je i uhapšen. U međuvremenu je otkriveno da policajci u Kantonu Tuzla godinama ne idu na redovne preglede, jer nema novca.

Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini potvrdilo je optužnicu protiv komandira Policijske stanice u Osmacima, inspektora i još dvojice policajaca zbog krivičnog djela povrede ljudskog dostojanstva zloupotrebom položaja za koje je zaprijećeno do tri godine zatvora.

Maloljetnik tvrdi da je napadnut i pretučen od policajaca MUP RS
FOTO: KANAL21/FACEBOOK/SCREENSHOT

U optužnici koju je potvrdio Osnovni sud u Zvorniku otkriveni su uznemirujući detalji zlostavljanja dječaka (14) od kojeg su optuženi, navodno, pokušali iznuditi priznanje za izvršene provale u porodične kuće. To im nije uspjelo, čak ni kada su dječaka kako se to precizira u optužnici, doveli u teško psihofizičko stanje, zbog čega i danas trpi posljedice.

U optužnici je navedeno da je komandir policijske stanice u jednom trenutku izvadio službeni pištolj i šutirao dječaka koji je ležao na podu, a da mu je drugi policajac “lomio prste”.

Svi optuženi su na slobodi, a ukoliko im se i dokaže krivica, kaznena politika u ovim slučajevima je preblaga da bi se postigla svrha kažnjavanja. Da je tako potvrđuju i pravosnažne presude iz prošlosti, a pojedini policijski službenici, iako su bili pravosnažno osuđeni i danas rade u MUP Srpske.

Istovremeno je u Banjaluci policajac osumnjičen za silovanje djevojke i nedavno je pušten iz pritvora. U pitanju je policijski službenik koji je i ranije dolazio u sukob sa zakonom, no nastavio je raditi u policiji.

“Određene kategorije”

Iz MUP Srpske za Srpskainfo navode da se redovni ljekarski pregledi organizuju za određene kategorije policijskih službenika zbog prirode posla koji obavljaju, dok se ostali zaposleni u MUP Srpske upućuju na vanredne ljekarske preglede, po potrebi i procjeni.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Na vanredni ljekarski pregled je u proteklom periodu upućeno 120 pripadnika MUP – precizirali su iz MUP.

Dodaju da u okviru MUP Republike Srpske od 2018. godine funkcioniše Tim za pružanje psihološke pomoći i podrške policijskim službenicima koji služi kao stručna pomoć policijskih službenicima i članovima njihove uže porodice u slučajevima psihičkih poteškoća koje su posljedica stresnih događaja na radnom mjestu ili drugih događaja koji utiču ili bi mogli uticati na radni učinak policijskih službenika.Članovi ovog tima su raspoređeni u svim policijskih upravama MUP Republike Srpske.Međutim, nije poznato da li je neki policijski službenik suspendovan sa posla nakon ljekarskog pregleda.

Pročitajte još

“Bila sam žrtva”

Poznata banjalučka advokatica Jovana Kisin Zagajac ističe ne samo da je svjedočila, već je i sama bila žrtva policijske represije.

– Ali, moje iskustvo nije vrijedno pomena kada znamo da postoje ljudi koji su zbog policijske represije izgubili živote ili se godinama fizički i psihički oporavljali od nanesenih povreda i maltretiranja. Svaka pretjerana sila, bez ikakvog povoda, pogotovo prema građaninu koji se prvi put suočava s policijskom torturom je potencijalna trauma koja se nosi cijeli život. To prosto nije ni blizu srazmjeran tretman cilju zbog kojeg policija uopšte postoji – istakla je Kisin-Zagajac.

Dodaje kako je upoznala ljude koji su odlazili na psihoterapije nakon policijske torture, i to zbog legitimisanja.

FOTO: IMRAN KAPETANOVIĆ UN U BIH -USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: IMRAN KAPETANOVIĆ UN U BIH -USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Radnja legitimisanja bi trebalo da bude rutinska provjera, a ne način utjerivanja straha u kosti građanima. I milion je sličnih primjera, a racije su poseban problem o kojima bi se moglo pisati tri dana. Problem ne leži u zakonskim normama koje propisuje Krivični zakonik RS, mada bi mogle biti strože. Problem je u Tužilaštvu u čijim ladicama krivične prijave protiv policijskih službenika stoje godinama i kupe prašinu– zaključila je Kisin-Zagajac.

Bez pregleda 16 godina

Narodni tribun Vukota Govedarica postavio je poslaničko pitanje u decembru prošle godine navodeći da je Pravilnikom o zdravstvenim uslovima zaposlenih, kao i kadeta koji se primaju na rad i obuku policijsku u MUP Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene iz oblasti MUP, između ostalog, predviđeno organizovanje redovnih i periodičnih sistematskih pregleda.

Vukota Govedarica SDS
FOTO: MIOMIR J AKOVLJEVIĆ/RINGIER

Već 16 godina MUP ne organizuje redovne i periodične zdravstvene preglede svojih radnika, odnosno pripadnika MUP, tj. policije. Šesnaest punih godina, posljednji put polovičan se desio 2007. godine. Šesnaest punih godina. Jeste li me čuli, gospodo poslanici, 16 punih godina. Ministre, tražim od Vas komentar – kategoričan je Govedarica.

MUP RS je poslaniku odgovorio, citiramo, da se “podatak da u proteklih 16 godina Ministarstvo nije organizovalo zdravstvene preglede svojih zaposlenih, ne može smatrati relevantnim”.

– Pravilnikom o zdravstvenim uslovima policijskih službenika i kandidata za prijem na rad i policijsku obuku u Ministarstvu unutrašnjih poslova propisani su jedinstveni zdravstveni uslovi koje moraju ispunjavati policijski službenici, kao i kandidati za prijem na rad i policijsku obuku u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao i organizovanje i obavljanje određenih vrsta zdravstvenih pregleda za rad i obuku za rad u Ministarstvu – navodi se u odgovoru narodnom poslaniku Govedarici.

Dalje se navodi kako su u MUP radna mjesta sistematizovana prema kriterijumima psihofizičkih sposobnosti po kategorijama poslova i po grupama zdravstvenih zahtjeva, odnosno razvrstana su u određene kategorije, u skladu s kojim se utvrđuju rokovi za obavljanje periodičnog zdravstvenog pregleda, te u zavisnosti od kategorije radnog mjesta ljekarski pregledi se obavljaju svake godine, svake dvije i svake tri godine.

– Procjena je da se prema kategorijama radnih mjesta i rokovima za obavljanje periodičnih zdravstvenih pregleda, svake godine pregled obavi za 146 policijskih službenika (kategorija A), svake dvije godine za 4.140 policijskih službenika (kategorija B, C i E) i svake tri godine za 1.260 policijskih službenika (kategorija D, F i G), za čiju realizaciju je potrebno planirati gotovo 1,5 milion KM, uključujući i državne službenike i namještenike – odgovaraju iz MUP Srpske na pitanje Govedarice.

Tako su, dodaju, u toku 2023. godine ljekarski pregledi obezbijeđeni za letačko osoblje Helikopterske jedinice, pripadnike Specijalne antiterorističke jedinice i nastavni kadar Srednje škole unutrašnjih poslova.

Ujedno kažu da se mora imati u vidu i činjenica da je u protekle četiri godine u radni odnos u MUP primljeno oko 2.000 policijskih službenika, što predstavlja skoro polovinu aktivnog sastava zaposlenih sa statusom policijskog službenika, a što kako objašnjavaju u MUP-u znači da su prošli obavezan prethodni zdravstveni pregled radi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za obavljanje poslova i zadataka policijskog službenika.

Iz navedenih razloga se, prema našem mišljenju, podatak da u proteklih 16 godina Ministarstvo nije organizovalo zdravstvene preglede svojih zaposlenih, ne može smatrati relevantnim. Pored navedenog, jedinstveni zdravstveni uslovi zaposlenih u Ministarstvu provjeravaju se i obavljanjem vanrednih zdravstvenih pregleda, a isti se obavljaju na zahtjev rukovodioca osnovnih organizacionih jedinica, u slučajevima predviđenim Pravilnikom – zaključili su iz MUP Srpske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu