Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POLICIJSKA UPRAVA ISTOČNO SARAJEVO “Stanje bezbjednosti na ovom području ZADOVOLJAVAJUĆE”

Regioni
Autor:

Foto: Mariana Regoje/RAS Srbija

Stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Istočno Sarajevo za mjesec jul 2019. godine je zadovoljavajuće, ocijenjeno je to na današnjoj konferenciji za novinare u Palama.

U toku jula mjeseca na području PU Istočno Sarajevo evidentirana su 53 krivična djela, što je za 12,8 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, kada je registrovano 47 krivičnih djela.

Zamjenik načelnika Policijske uprave Istočno Sarajevo Igor Кušić novinarima je rekao da je pored iznesenih pokazatelja ocjene stanja bezbjednosti u toku jula mjeseca ove godine, policija iz Istočnog Sarajeva uspješno realizovala niz zadataka na obezbjeđenju i organizaciji Samita procesa za saradnju u jugostičnoj Evropi i 56. MOSI igara na Sokocu.

– Na 56. MOSI igrama na Sokocu je učestvovalo preko 2.000 sportista i boravilo preko 10.000 posjetilaca, a manifestacija je prošla bez ijednog incidenta – ocijenio je Кušić.

Кušić je dodao da je i Samit procesa za saradnju u jugostičnoj Evropi, održan na Jahorini, a na kojem je učestvovalo više šefova stranih zemalja, vlada i ministara inostranih poslova, protekao bez problema uz visoku ocjenu za kvalitetnu bezbjednost pripadnika MUP RS i Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Pripadnici PU Istočno Sarajevo podnijeli su 43 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima i prijavila 44 osobe, od čega je 13 povratnika, dok maloljetnika nije bilo.

Načelnik Sektora kriminalističke policije PU Istočno Sarajevo Nebojša Popović stanje je ocijenio kao zadovoljavajuće te istakao da je po oblastima registrovano 45 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, tri КD privrednog kriminaliteta, tri КD u vezi sa zloupotrebom opojnih droga i dva КD protiv bezbjednosti saobraćaja.

– U izvještajnom periodu nije bilo krivičnih djela, koji bi po načinu izvršenja ili nastalim posljedicama doveli do narušavanja stanja bezbjednosti ili veće uznemirenosti građana – rekao je Popović.

Registrovano je 45 КD iz oblasti opšteg kriminaliteta, što je za 11 КD manje u odnosu na isti period prošle godine. Od toga je 20 krivičnih djela po NN licu.

Rasvijetljeno je 13 КD, tako da je koeficijent ukupne rasvijetljenosti 84.4 (u uporednom mjesecu 79.4), a koeficijent rasvijetljenosti po NN je 65 (kao i u uporednom mjesecu). Podneseno je 36 izvještaja o počinjenim КD i prijavljeno je 37 osoba.

Najviše krivičnih djela iz opšteg kriminaliteta registrovano je u Palama (23), Istočnoj Ilidži (8), Rogatici (6).

Značajni pokazatelji su ti što КD protiv života i tijela sa većim stepenom društvene opasnosti nisu registrovana, registrovano je jedno КD razbojništvo, počinioci su lišeni slobode prilikom izvršenja КD i registrovana su dva КD krađa motornog vozila (nijedno u uporednom mjesecu). Oba КD su rasvijetljena i vozila su vraćena vlasnicima.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta registrovana su tri КD i to falsifikovanje ili uništavanje službene isprave, nedozvoljena trgovina i nesavjestan rad u službi. Prijavljena su tri lica, a protivpravna imovinska korist je iznosila 6.000 КM.

Načelnik Sektora policije u PU Istočno Sarajevo Milan Čvoro novinarima je rekao da su po pitanju javnog reda i mira evidentirana 34 prekršaja, što je za 54.5 odsto više u odnosu na jul 2018. godine, kada su evidentirana 22 narušavanja javnog reda i mira.

– Registrovana su 44 prekršaja Zakona o javnom redu i miru, što je za devet prekršaja više u odnosu na isti uporedni period u prošloj godini – kaže Čvoro.

Podneseno je šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdata 32 prekršajna naloga protiv ukupno 38 osoba.

Narušavanja javnog reda i mira je najčešće bilo u opštinama Istiočna Ilidža (12) i Istočno Novo Sarajevo (11). Najčešća vrsta prekršaja su bile svađe i nepristojno ponašanje, a najveći broj prekršaja se desio na javnim mjestima.

Čvoro kaže da se u toku juna mjeseca dogodilo 68 saobraćajnih nesreća ili 13,9 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, kada je zabilježeno 79 saobraćajnih nesreća.

– Zabilježena je jedna saobraćajna nesreća sa poginulom osobom, pet saobraćajnih nesreća sa teže povrijeđenim osobama, 13 saobraćajnih nesreća sa lakše povrijeđenim osobama, što je za tri saobraćajne nesreće više u odnosu na isti period prošle godine – ističe Čvoro.

Broj saobraćajnih nesreća sa materijalnom štetom je 49, što je za 2,2 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Poginula je jedna osoba, sedam osoba je teže povrijeđeno, a 21 lakše povrijeđeno u saobraćajnim nesrećama.

Registrovano je ukupno 2.843 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, za 77,7 odsto više u odnosu na isti mjesec prethodne godine (1.595 prekršaja). Zbog kršenja Zakona o bezbjednosti saobraćaja sankcionisano je ukupno 2.547 učesnika u saobraćaju.

Čvoro je dodao da će na području Policijske uprave Istočno Sarajevo do kraja ovog mjeseca biti prisutna kontrola brzina “dual” radarom.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO