Kultura

"Političari mogu, a glumci ne" Aleksandar Stojković o napadima na Narodno pozorište RS zbog gostovanja SARTR u Banjaluci (VIDEO)

Da li smatrate da bih ja, borac Vojske Republike Srpske prve kategorije i ratni vojni invalid, trebao imati zabranu da učestvujem na bilo kojem festivalu u Federaciji BiH samo zato što sam bio pripadnik Vojske RS od prvog do posljednjeg dana rata?

Glumac Aleksandar Stojković na konferenciji za medije
FOTO: NARODNO POZORIŠTE RS/INSTAGRAM/SCREENSHOT

Upitao je to Aleksandar Stojković, glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske, nakon što su se u javnosti, od strane pojedinaca, pojavile kritike zbog učestvovanja Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) na Teatar festu “Petar Kočić” u Banjaluci.

– Da li ja trebam nekome da se pravdam zato što smo pozvali naše kolege da igraju ovdje predstavu? Trideset godina nakon rata… Dvije vlade, Republike Srpske i Federacije, prije dva dana su sjedile ovdje zajedno i sastančile. Jel’ njih neko pitao? Možda među njima ima neki “Zlatni ljiljan”, možda ima tu neki što je mene ranio, ‘92? Pa, šta – istakao je Stojković.

On je pozvao saborce, sve kolege iz svih udruženja da dođu, da sjednu s njim i razgovaraju, da ne slušaju senzacionalističke napise.

– Od njih ja ništa ne krijem; naš krv je ista, ona koju smo prolili stvarajući ovu zemlju – naveo je on.

Dodaje kako je u ratu izgubio najbolje drugove, rodni kraj i mladost.

– Jel’ ja trebam mom Marku da kažem: “Nemoj slučajno da pređeš u Sanski Most svom prađedu, mom đedu Jovanu na grob?” Dal’ treba to da radim – rekao je on na koferenciji za medije.

Pročitajte još

Napadi na Narodno pozorište su, čini se, postali vidljiviji u javnosti kada je Gorica Dodik, kćerka predsjednika Srpske, na svom Twitter nalogu objavila niz postova, počev od aprila.

– I tako, dok se naši predstavnici bore u Sarajevu da nam ne otmu imovinu, NPRS na Teatar fest poziva sarajevski ratni teatar, koji nas Srbe smatra agresorima. BRAVO. Hoće li doći u BL sa ratnim zastavama – upitala je ona.

U novom postu je bila rječitija.

– Još nešto da kažem na temu RATNOG teatra, kada je izašla objava da će gostovati na festu svi su se zgražavali i slali mi poruke da su u šoku šta je direktorica NPRS sebi dozvolila, ali naravno svi oni kao p… ćute i čekaju da se koplja slome na nekome ko smije iznijeti svoje. Vidjećemo sigurno neke od njih u prvim redovima da podrže taj fest i da pokažu kako su kulturno osviješteni i kako su širokih shvatanja. Da izvinite, s… mi se od teze da umjetnost ne poznaje granice i vjeru, ali samo kada su Srbi u pitanju, kod ostalih granice i te kako postoje – smatra Gorica Dodik.

Gorica Dodik
FOTO: ATV/YOUTUBE/SCREENSHOT

U priču oko učestvovanja SARTR na Teatar festu se “umiješao” i bojkot RTRS, “uklanjanje” zastave ispred Narodnog pozorišta, priča oko “postavljanja” i “smjenjivanja” direktorke nacionalne pozorišne kuće…

– Poenta cijele priče je ovo, niko ne napada glumce, pozorište ili predstavu… Okreće se priča da je neko napadao glumce i naravno pravi se žrtva od direktorice pozorišta. Nisam nigdje primjetila da je bilo ko bilo šta ružno rekao za nekog glumca, ni za fest uopšteno… Neka se svali sva krivica na mene, nemam problem sa tim, neće biti prvi put – zaključila je Gorica Dodik.

Jubilarni 25. Teatar fest “Petar Kočić” je održan u Banjaluci od 5. do 11. juna. Tokom šest festivalskih dana izvedeno je pet predstava.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije