Svijet

"POLITIZOVANJE PANDEMIJE" Ljekari bez granica upozorili na tragično stanje u Brazilu (VIDEO)

Ljekari bez granica osudili su "neuspjeli odgovor" brazilske vlade na pandemiju korona virusa, upozoravajući na humanitarnu katastrofu u Brazilu, čija je smrtnost od Kovida druga u svijetu, odmah iza SAD-a.

"POLITIZOVANJE PANDEMIJE" Ljekari bez granica upozorili na tragično stanje u Brazilu (VIDEO)
FOTO: SEBASTIAO MOREIRA/EPA

Nakon više od četvrtine umrlih u svijetu od korone, Brazil nema efikasan plan za suočavanje s pandemijom, rekli su iz međunarodne humanitarne organizacije (MSF).

– Pandemija u zemlji je politizovana, a vlada nije usvojila mjere utemeljene na nauci kako bi je pokušala staviti pod kontrolu, rekli su predstavnici MSF-a, optužujući administraciju krajnje desničarskog predsjednika Žaira Bolsonara, koji je opisao Kovid kao “slabu gripu”, dok odbija pratiti i promovisati nošenje maski i socijalno distanciranje. Bolsonjaro je takođe podstakao velika okupljanja i umanjivanje značaja vakcina – navodi organizacija, prenosi Klix.

Pier Van Hedegem, koordinator za hitne slučajeve MSF-a u Brazilu, rekao je da “ne samo da pacijenti umiru bez pristupa zdravstvenoj zaštiti, već je medicinsko osoblje iscrpljeno i pati od teških psiholoških i emocionalnih trauma zbog radnih uslova.”

Prošle sedmice Brazilci su imali 11 odsto zaraženih u svijetu i 26,2 posto smrtnih slučajeva od Kovida-19.

U Brazilu je do sad umrlo 362.000 ljudi od posljedica korone.