Društvo

Poljoprivredi i industriji najveći dio: Država pomogla sa 126,5 miliona KM

Iznos državne pomoći Republike Srpske u prošloj godini je 126,5 miliona KM, a najveći udio odnosi se na pomoć u oblasti poljoprivrede i industrije i usluga, u iznosu od 103,7 miliona КM.

Poljoprivredi i industriji najveći dio: Država pomogla sa 126,5 miliona KM
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Vlada Republike Srpske usvojila je Godišnji izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći u Republici Srpskoj u 2021. godini. Ovo je jedanaesti Godišnji izvještaj koji je izrađen u skladu s pravilima Evropske Unije i na obrascima usaglašenim sa Evropskom komisijom.

– Na osnovu podataka dostavljenih od davalaca državne pomoći, u 2021. godini evidentirana je ukupno dodijeljena državna pomoć u apsolutnom iznosu od 126,5 miliona KM. Najveći udio odnosi se na pomoć u oblasti poljoprivrede i industrije i usluga u iznosu od 103,7 miliona КM. Sektor poljoprivrede je podržan iznosom od 77,8 miliona КM, a na sektor industrije i usluga 25,9 miliona КM – preciziraju u Vladi RS.

Pročitajte još

U okviru „de minimis“ pomoći koja iznosi 14,7 miliona KM, od čega najveći dio čini pomoć u vidu podsticaja privrednim subjektima za direktna ulaganja, podsticaja za ublažavanje negativnih posljedica virusa korona kao i pomoć za unapređenje privrednih aktivnosti i poboljšanje poslovanja privrednih društava.

Pomoć za usluge od opšteg ekonomskog interesa u 2021. godini je iznosila osam miliona КM, od čega je u vidu subvencija i podsticaja dodijeljeno 67,74 odsto, a u vidu grantova 32,26 odsto pomoći. Pomoć za usluge od opšteg ekonomskog interesa u 2021. godini dodjeljivalo je Ministarstvo saobraćaja i veza – pomoć data preduzeću „Aerodromi Republike Srpske“ a.d. Banjaluka i JP “Pošte Srpske”, gradovi Bijeljina, Gradiška, Istočno Sarajevo, Laktaši, Doboj, Prijedor i Trebinje, te opštine Brod, Gacko, Istočno Novo Sarajevo, Kalinovik, Kneževo, Kotor Varoš, Laktaši, Milići, Mrkonjić Grad, Novi Grad, Nevesinje, Osmaci, Pale, Petrovac, Ribnik, Sokolac, Han Pijesak, Čelinac i Šipovo. U okviru ove pomoći dodijeljena su sredstava privrednim subjektima koji obavljaju usluge javnog prevoza putnika, te javnim preduzećima i ustanovama.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije