Gradovi

Poljoprivrednici presijavaju kukuruz pod Prosarom: Divlje svinje poharale njive

Divlje svinje uništile su stotine dunuma kukuruza u Vrbaškoj, Bistrici, Lužanima, Gašnici i drugim selima ispod planine Prosare u gradiškoj opštini.

Poljoprivrednici presijavaju kukuruz pod Prosarom: Divlje svinje poharale njive
FOTO MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Mnogi poljoprivrednici prinuđeni su da presijavaju kukuruz jer su svinje opustošile njihove parcele, gdje su uložili mnogo truda i novca. Osim toga, ovim je dovedena u pitanje proizvodnja stočne hrane. Najviše su zabrinuti veliki farmeri među kojima je Žarko Švraka iz Vrbaške. Ukoliko se divlje svinje ne protjeraju ili zaustave, njegova proizvodnja, kaže, biće pod velikim upitnikom.

Foto Milan PIlipović/RAS Srbija
Foto Milan PIlipović/RAS Srbija
Žarko Švraka

Na površini od 30 dunuma koje sam uzeo pod zakup, divlje svinje i fazani su uništili više od polovine. Već poslije sjetve, okupirali su njive i redom vade zrnje, klice i mlade izdanke kukuruza. To je neopisivo. Tražio sam pomoć od lovaca, noću dežuram u njivama ali su to velike površine koje se ne mogu lako zaštititi – rekao je Švraka, koji je očekivao proizvodnju 200 tona silaže za muzne krave na vlastitoj farmi ali je već sada izvjesno da će ove količine biti znatno manje.

On takođe podsjeća da do sada na ovom području nije bila tako brojna populacija divljih svinja. Identično iskustvo ima i Nenad Španović, te mnogi poljoprivrednici sa Šujičkog brda.

– Od divljači ne možemo odbraniti ljetinu, sve što posijemo to unište divlje svinje, srne, zečevi, fazani… Došlo je vrijeme kada će životinje protjerati ljude iz ovih sela jer se protiv njih ne možemo izboriti – saglasni su sagovornici „EuroBlica“ iz Vrbaške.

Strahuju da će, poslije kukuruza, divljač pohrliti u pšenicu koja je već klasala i uskoro će početi zrenje.

– To je faza u kojoj svinje ulaze u pšenične njive, a poslije se, kada kukuruz poraste i formira klipove, vraćaju da dokusure sve što je ostalo – iznosi Švraka loše prognoze za ljetinu, selo i poljoprivrednu proizvodnju.

Poljoprivredni stručnjaci smatraju da je uzrok invazije svinja i druge divljači u sela ispod Prosare, u proljetnjim poplavama pored Save.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto Milan Pilipović/RAS Srbija
Momir Cvjetković, inženjer poljoprivrede

– Velika staništa divljih svinja, koje djelimično prelaze preko Save iz Hrvatske, bila su u šikarama i barama pored rijeke. Međutim, velike i dugotrajne poplave u tom području uticale su da divljač pronađe novo stanište, u višim predjelima. To se dogodilo i zato sada imamo probleme u mjestima gdje do sada nije bilo velikih kolonija divljih svinja, ali i druge divljači – smatra Momir Cvjetković, inženjer stočarske proizvodnje iz Nove Topole.

Karakteristično je da su poljoprivrednici, zbog nemogućnosti izazvane poplavama, napustili parcele pored Save i zasijali mnogo više njiva u brdskim krajevima, okruženim šumama.

– Svinje ni sada nemaju dovoljno hrane u pojasu pored Save pa su u potrazi za njom pronašli utočište u selima, na višoj nadmorskoj visini. Gdje god posijemo žito, divljač tu čeka i već prvim mrakom, kada odvezemo mehanizaciju, dolaze svinje, srne, fazani i pustoše njive – tvrde mještani Gašnice.

Mnogi poljoprivrednici iz okoline Gradiške u pokušaju da sačuvaju svoje usjeve, pribjegavaju raznim metodama kao što su osvjetljavanje, korištenje električnih čuvara, bdjenje po celu noć ali izgleda da ništa nije dovoljno efikasno da otjera divlje svinje iz kukuruzišta, posvjedočilo je više poljoprivrednika iz Bistrice. Pomoć su zatražili od lovačkih društava, ali nisu zadovoljni efektima.

– Lovci su čekali nekoliko noći na njivama ali bez rezultata, niti su šta vidjeli niti oterali svinje kao ni lovački psi koji se plaše ove divljači i bježe u zaklone, tako da smo prinuđeni spasavati plašljive pse od goropadnih svinja – kazao je Žarko Švraka.

Lovci na čekama

U Lovačkom udruženju „Prosara” u Gradiški kažu da je Ministarstvo poljoprivrede na njihov zahtjev odobrilo odstrel divljih svinja, izvan sezone lova, zato što čine štetu. Do sada je odstreljena jedna svinja, mada je prošle godine u sitom period odstrjeljeno stotinu svinja u savskom pojasu.

 

Prihvati notifikacije