Društvo

Pomoć EU za građane i preduzeća u BiH: Ugroženim porodicama zbog inflacije 50 miliona evra

Najmanje 4.000 stambenih objekata i 400 mikro, malih i srednjih preduzeća u BiH dobiće uskoro finansijsku podršku iz paketa energetske podrške EU u ukupnom iznosu od 20 miliona evra.

Stručna diskusija o energetskoj podršci Evropske unije
FOTO: DELEGATION BOSNIA AND HERZEGOVINA

Ovo je saopšteno na stručnoj diskusiji koju je organizovala Kancelarija EU u BiH, koja je održana u Mostaru.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler naglasio je da je Bosna i Hercegovine jedna od energetski najneefikasnijih zemalja u Evropi i da će paket energetske podrške EU pomoći poboljšanju energetske efikasnosti.

– Ali, podrška sama po sebi neće rešiti izazov energetske neefikasnosti u BiH, tu su važne mjere i reforme koje ova zemlja treba da usvoji – naveo je Satler.

Od 70 miliona evra u paketu direktne podrške za BiH, 50 miliona evra je izdvojeno za ugrožene porodice za ublažavanje efekata visokih cijena, 20 miliona evra planirano je za podršku energetskoj efikasnosti, od čega će po 10 miliona biti na raspolaganju domaćinstvima, te mikro, malim i srednjim preduzećima za poboljšanje energetske efikasnosti.

Pročitajte još

Voditelj Odjeljenja za energetsku efikasnost Fonda za prirodnu sredinu Federacije BiH (FBiH) Jasmina Kafedžić istakla je da će dvije komponente iz energetskog paketa podrške Evropske unije biti usmjerene za energetsku efikasnost, a da će dva entitetska fonda plasirati novac kroz javne pozive.

– Ono što će se tražiti od korisnika su određeni kriterijumi koji pokazuju kako investicija ostvaruje energetsku efikasnost – navela je Kafedžićeva.

U saopštenju Delegacije Evropske unije se navodi da bi pomenuta sredstva trebalo da budu plasirana u narednim sedmicama.

Za javne nabavke 6 miliona evra

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Bojan Vipotnik i direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za BiH Manuel Nesl potpisali su ugovor kojim je ozvaničen početak realizacije projekta Unapređenje energetske efikasnosti u javnim objektima. Ugovor je vrijedan oko 6 miliona evra, od čega je 4,5 miliona evra kreditnih sredstava, a iznos grant sredstava koja se obezbjeđuju za sufinansiranje kredita je oko 1,6 miliona evra.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije