Gradovi

POMOĆ GRADIŠKI Česi finansiraju izgradnju vodovoda u selima

U gradiškim mjesnim zajednicama Orahova i Gašnica u toku je izgradnja vodovoda, koju finansira Vlada Republike Češke sa 1,58 miliona KM.

POMOĆ GRADIŠKI Česi finansiraju izgradnju vodovoda u selima
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Tim povodom gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić i ambasador Republike Češke u BiH Ivana Hlavsova posjetili su gradilište u ova dva naselja.

Adžić je zahvalio Republici Češkoj, njihovim građanima i privrednicima za ovaj veoma bitan projekat za Gradišku.

– Radovi teku planiranom dinamikom. Veoma odgovorno smo pristupili ovom projektu. Uvjeren sam da smo se našim prijateljima iz Češke predstavili kao odgovorna adminstrativna uprava, koja radi u interesu i službi svojih građana – istakao je on.

Ulaganja

Adžić je naglasio da je širenje vodovodne mreže na rubnim područjima Gradiške omogućeno ranijim ulaganjima od 6,5 miliona KM u rekonstrukciju vodoizvorišta i vodotornja u Žeravici i uvođenja daljinskog upravljanja vodovodnim sistemom.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Izgradnja vodovoda u Orahovi i Gašnici predstavlja jedan od najvećih projekata Češke u BiH, potvrdila je ambasadorka Hlavsova.

– Ovaj projekat se odnosi na vodosnabdijevanje za 2.000 stanovnika, što predstavlja jednu od osnovnih ljudskih potreba za život i razvoj – istakla je Hlavsova.

Republika Češka ima dugoročni program razvoja za BiH.

Prije roka

Sandro Zeničanin, direktor KP “Vodovod” Gradiška rekao je da radovi teku planiranom dinamikom.

Izvođač radova je češka kompanija “Elkot” iz Brna, a podizvođač preduzeće “Građ-promet” iz Doboja.

– Uvjeren sam da će izgradnja vodovoda u Gašnici i Orahovi biti završena prije roka, na zadovoljstvo KP “Vodovod” koji upravlja ovim sistemom, ali i svih mještana – rekao je Zeničanin.

Navodi da će mještani naredne godine dobiti pitku voda iz gradskog vodovoda. Ovaj projekat podrazumijeva izgradnju 17 kilometara vodovodne mreže, sa pumpnom stanicom i rezervoarom, te istakao da su Gašnica i Orahova jedina dva naselja u sjeverozapadnom dijelu Gradiške koja nemaju vodovod.

Mjesne zajednice

Predsjednik Savjeta MZ Gašnica Bojan Sladojević rekao je da je za normalno funkcionisanje života na selu neophodan put, struja i voda, te da nedostatak vode predstavljao poseban problem poljoprivrednicima.

Predsjednik Savjeta MZ Orahova Muris Hevešević istakao je da su se do sada snabdijevali tehničkom vodom iz Draksenića, koja nije upotrebljiva za piće, te zahvalio svima koji su omogućili da mještani Orahove dobiju zdravu vodu.