Društvo

Pomoć poljoprivrednicima: Proizvođačima pšenice oko 10 miliona KM

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ove godine isplatiće oko 10 miliona KM direktne podrške za proizvodnju pšenice, a sredstva će poljoprivrednicima biti doznačena najkasnije do 15. jula.

Pomoć poljoprivrednicima: Proizvođačima pšenice oko 10 miliona KM
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER

Ovogodišnji kvalitet i prinos pšenice je ocijenjen kao veoma dobar, a Srpska ima dovoljno skladišnih kapaciteta, koji će za ratare biti besplatan do 1. avgusta.

– Proizvođači će do tog perioda moći da prate cijenu pšenice, da vide da li će rasti, odnosno da li mogu da je prodaju negdje za bolju cijenu ili tu gdje su je i lagerovali – rekao je pomoćnik resornog ministra Saša Lalić.

Pročitajte još

On je podsjetio da podsticaj Ministarstva iznosi 580 KM po hektaru.

Predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske Zoran Kos rekao je da je pšenica berzanska roba i da se na nju mnogo ne može uticati, ali da ohrabruje činjenica da je ovogodišnji prinos dobar.

Mlinare najviše zanima zaštita domaće proizvodnje, jer se uvozi brašno, po nižim cijenama i to nam pravi problem. Zanima nas i kvalitet, da to budu sorte sa većim procentom proteina, kao i da se stimulacija proizvodnje pšenice vrši po kvalitetu, a ne količini – rekao je Kos, prenosi RTRS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu