Društvo

POMOĆ ZA LIJEČENJE Na račun malog Gavrila proknjižena uplata od 300.000 evra

Novac koji je Vlada Republike Srbije namijenila Gavrilu Đurđeviću upravo je proknjižen, saopštili su iz fondacije "Budi human".

POMOĆ ZA LIJEČENJE Na račun malog Gavrila proknjižena uplata od 300.000 evra
FOTO: BUDIHUMAN.RS/SCREENSHOT

Oni su naveli da je uplaćeno 35.589.764,33 dinara, što je skoro 303 hiljade evra, a sav novac će biti korišćen za dalje liječenje malog Gavrila u skladu sa pravilnikom Budi human fondacije.

Vučić: Hitno riješiti slučaj malog Gavrila

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa zahtjevom da se pod hitno nađe rješenje za uplatu novca za liječenje desetomesečnog Gavrila Đurđevića koji boluje od spinalne mišićne atrofije, saznaje nezvanično Blic.

Pročitajte još

Povodom informacije da novac za liječenje malog Gavrila Đurđevića, koji boluje od spinalne mišićne atrofije, Ministarstvo zdravlja nije uplatilo, oglasio se danas i ministar zdravlja Zlaibor Lončar, koji kaže da je novac za dečaka koji je nedostajao, odmah obezbeđen i da on i dalje čeka, ali da država bez zakonske procedure ne može da prebacuje novac.

Ministar zdravlja ovim povodom istakao je da zbog određenih nejasnoća koje su se pojavile u javnosti, u vezi sa obezbjeđivanjem novca za liječenje malog Gavrila, želi da javnosti ukaže na sljedeće činjenice.

Ministarstvo: Novac obezbjeđen, stoji i čeka

– Na inicijativu predsjednika Vučića, država je opredijelila nedostajuća sredstva za liječenje malog Gavrila, dječaka koji je, zaista, ujedinio cijelu zemlju. Kako je tada i rečeno, novac je odmah obezbjeđen, i još od tada stoji i čeka. Ali da budemo jasni, kao u svakoj pravnoj državi, tako i u Republici Srbiji, novac iz budžeta ne moze da se prebacuje bez jasne, zakonom regulisane procedure, koja nije uopšte komplikovana – navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja, koje potpisuje ministar Zlatibor Lončar.

Majka: Obećan novac nikada nismo dobili

Majka dječaka Nevena Đurđević u svom postu na Fejsbuk grupi “Za Gavrilovu pobedu” napisala je da novac koji je obećan nikada nisu dobili, te da je najpre bio problem što nisu dobili račun od bolnice, a kada je to urađeno, predračun nije valjao.

– Dužni smo da upoznamo javnost sa ovom činjenicom. Posljednjih dana nisu se udostojili ni nama ni Upravi bolnice Betešda da odgovore na pozive i na mejlove. Bogu hvala mi smo na fondaciji “Budi human” prije pet dana sakupili 100% sredstava i bez vođenja kampanje – napisala je ona.

Kako dalje tvrdi, imali su dogovor sa bolnicom Betešda da novac koji bi Ministarstvo uplatilo bude na korišćenje i kupovinu ortopedskih pomagala i mašina koje se preko fondacije “Budi human” ne mogu kupovati u inostranstvu.

– Takođe, da je došlo do uplate, namjeravali smo da vas obavijestimo da ona ne bi bila samo za Gavrila već bi sa tim novcem mogla da se kupe ortopedska pomagala za Lanu koja je ovde, za Boška koji će nam se, nadamo se ubrzo pridružiti kao i za svako dijete koje bi došlo iz Srbije u Betešdu na liječenje, obuku medicinski radnika za pravilan rad sa djecom oboljelom od SMA – navela je.

S druge srtane, kako se navodi u saopštenju Ministarstva zdravalja, “država Srbija ne može da prebacuje budžetska sredstva na račune koji su rukom ispisani, ili na privatne račune ljekara”.

– U ovom slučaju riječ je o tome. Takođe, nismo u mogućnosti da novcem građana Srbije plaćamo one zdravstvene usluge koje se, istog kvaliteta ili čak i bolje, mogu dobiti u Srbiji, u našim zdravstvenim ustanovama – navodi ministar Lončar.

Kako ističe, “naročito nismo u mogućnosti da plaćamo edukacije u inostranstvu i smeštaj u skupim hotelima roditeljima tokom tih edukacija, kad se iste takve edukacije mogu dobiti i na našim dječijim klinikama, na primjer u Tiršovoj”.

– I to treba da znaju svi građani Srbije, a roditelji malog Gavrila znaju vrlo dobro, jer im je jasno i nedvosmisleno rečeno. Mi nećemo izaći iz okvira Zakona uprkos svim pritiscima i medijskim spinovima. A novac za liječenje malog Gavrila je obezbeđen, i niti jednog trenutka nije sporan, kao ni iskrena nada svih za uspehom u liječenju malog Gavrila – naveo je Lončar u saopštenju.

Prihvati notifikacije