Društvo

POMOĆI UGROŽENIMA Ombudsmani upozorili da su mjere na suzbijanju virusa ograničile ljudska prava

Ombudsmani BiH saopštili su da su mjere za suzbijanje širenja virusa korona dovele do ograničenja ljudskih prava i da su se posljedice osjetile u svim sferama života, te apelovali da se dodatno pomogne starijima, djeci i ugroženima.

penzioneri
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, ombudsmani ističu da su ljudska prava i osnovne slobode univerzalni, jer pripadaju svakom čovjeku, bez obzira na državljanstvo, prebivalište, pol, nacionalno ili etničko porijeklo, boju kože, vjeru, jezik, ili bilo koji drugi status.

U saopštenju se navodi da se građani u najvećoj mjeri obraćaju ovoj instituciji radi nerazumne dužine trajanja sudskih postupaka, žalbama na povredu prava iz oblasti rada, zdravstvenih i socijalnih usluga, kršenja prava djece i diskriminaciju po raznim osnovama.

Kao osnovne uzroke ovog stanja ombudsmani ističu izuzetno lošu ekonomsku situaciju u BiH, odnosno veliku stopu nezaposlenosti i činjenicu da se građani zbog siromaštva suočavaju sa društvenom isključenošću i problemima u pristupu pravdi.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu