Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POMOZITE DOBRI LJUDI Marku je potrebno 800 KM da bi otišao na kontrolu u Beograd

Društvo
Autor:

Foto: Privatna arhiva

Sedamnaestogodišnjem Marku Pavloviću iz Pala potrebna je pomoć u liječenju Vilsonove bolesti čiji je uzrok, pokazale su pretrage, osiromašeni uranijum.

Markova majka Slađana Pavlović rekla je da je za odlazak na kontrole u Beograd potrebno najmanje 800 KM, što porodica nije u mogućnosti da obezbijedi, istakavši da je trebalo da pregled bude u aprilu, ali zbog epidemije virusa korona sve je pomjereno.

U BiH ne postoji zdravstvena ustanova u kojoj se mogu uraditi nalazi za Vilsonovu bolest.

– Potrebno nam je 800 KM da bismo bili tri dana u Beogradu, izajmili stan jer nemamo nikoga. Zatim slijedi vađenje nalaza, kontrole. Marko ima zdravstveno osiguranje u Srbiji, tako da se lijekom snabdijevamo na recept. Međutim, on neće u bolnicu zbog trauma koje ima od injekcija, pa nalaze privatno vadim – priča majka Slađana.

Prema njenim riječima, zbog zdravstvenih problema Marko je upućen na Univerzitetsku dječiju bolnicu u Beogradu gdje mu je otkrivena Vilsonova bolest koja napada jetru.

– Živjeli smo u Vrhprači kod Podgraba, a u ratu je bilo bombardovanje lokacija u blizini. Rezultati koje smo dobili iz klinika u Austriji i Holandiji pokazali su da je osiromašeni uranijum uzrok bolesti moga sina. To je rijetka i neizlječiva bolest – ističe Slađana.

Ona priča da u Palama ima još sličnih slučajeva, a da je Marku mozak stradao još u stomaku dok je bio, zbog osiromašenog uranijuma.

Marku je potreban poseban režim ishrane, bezglutenska, što nisu nekad u mogućnosti da obezbijede, ističe Pavlovićeva i dodaje da njega zanimaju i usrećuju igračke, posebno gumene cuke.

– Treba imati strpljenja i dajemo sve od sebe. Kratko mu je interesovanje za nešto, a u posljednje vrijeme Marko odlazi u šumu sa ocem. Šuma ga smiruje – naglašava Pavlovićeva.

Ona kaže da se ne bi obraćala nikome za pomoć da mogu uzeti kredit, ali s obzirom na to da imaju već dva koja otplaćuju, banka im to ne dozvoljava jer suprugova plata ne može pokriti.

– Ja ne radim jer sam mom sinu stalno potrebna. Potrebna mu je stalna njega i nadzor, a dijete je sa posebnim potrebama. Veoma često je uznemiren – navodi Pavlovićeva koja, osim Marka, ima još dvoje djece.

Za pomoć porodici Pavlović mogu se uplatiti sredstva na žiro račun u NLB banci 562-012-81159817-59 (KM) na ime Slađana Pavlović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO