Svijet

POMPEO UPOZORAVA RUSIJU I KINU UN ponovo uvodi sankcije Iranu, ali se Moskva i Peking protive

Američki državni sekretar Majkl Pompeo upozorio je Rusiju i Kinu da ne zanemaruju ponovno uvođenje sankcija UN u sklopu procesa koji on kasnije tokom dana treba da po nalogu predsjednika Donalda Trampa pokrene pred Savjetom bezbjednosti UN.

POMPEO UPOZORAVA RUSIJU I KINU UN ponovo uvodi sankcije Iranu, ali se Moskva i Peking protive
FOTO: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS, POOL/AP PHOTO/TANJUG

Pompeo će se sresti sa indonezijskim ambasadorom u UN Dijanom Trajansaom Đanijem, koji ovog mjeseca predsjedava Savjetom bezbjednosti, da bi predao žalbu da Iran ne poštuje sporazum postignut 2015. godine, iako se Vašington povukao iz tog dogovora 2018. godine.

Američki državni sekretar je potvrdno odgovorio na novinarsko pitanje da li će se na meti američkih sankcija naći Rusija i Kina, ukoliko odbiju da ponovo uvedu sankcije Iranu.

– To smo već činili kada su zemlje kršile trenutne američke sankcije. Svaka državama mora da odgovara za to. Isto ćemo učiniti i sada kako bi se poštovale i šire sankcije Savjeta bezbjednosti UN – naglasio je Pompeo.

Amerika je zaprijetila da će iskoristiti proces za brzi povratak sankcija predviđen nuklearnim sporazumom sa Iranom pošto krajem prošle sedmice nije uspjela da glasanjem u Savjetu bezbjednosti UN produži embargo na uvoz naoružanja Teheranu a koji ističe u oktobru.

Pompeo je naveo da je žalosno što su pojedini evropski članovi Savjeta bezbjednosti UN bili uzdržani pri pokušaju SAD da produže embargo i da su time Evropljani “manje bezbjedni”.

Pompeo će se, takođe sresti i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom.

Diplomate ističu da će proces povratka sankcija biti težak jer Rusija, Kina i druge članice Savjeta bezbjednosti osporavaju legalnost poteza SAD pošto ni Vašington ne poštuje dogovor i nametnuo je jednostrane sankcije Teheranu.

Analitičari navode da bi SAD aktivirale povratak sankcije moraju da podnesu zahtjev Savjetu bezbjednosti UN o nesaradnji Irana sa nuklearnim sporazumom, iako je Vašington istupio iz tog sporazuma 2018. godine.