Banjaluka

PONIŠTEN TENDER Niko ne želi da preuzme OBNOVU STAZE na Vrbasu

Banjaluka u julu treba biti domaćin dva velika takmičenja u kajaku i raftingu ali se postavlja pitanje da li će do tada nadležni uspjeti da obnove slalom stazu na Vrbasu u kanjonu Tijesno.

PONIŠTEN TENDER Niko ne želi da preuzme OBNOVU STAZE na Vrbasu
Foto: Rafting klub Kanjon/RAS Srbija

Grad je planirao obnoviti tu stazu u namjeri da bude spremna za predstojeća, velika takmičenja i to Evropsko prvenstvo u raftingu, koje treba da se održi od 1. do 7. jula, i Svetsko prvenstvo za juniore i seniore do 23 godine u kajaku i kanuu na divljim vodama, koje treba da se održi od 24. do 28. jula.

Do zastoja u realizaciji tog plana je došlo jer je nedavno poništen tender za izbor firme koja bi bila zadužena za obnovu te staze i izgradnju novog dijela pješačke staze, jer se niko nije prijavio na tu javnu nabavku.

U Odjeljenju za komunalne poslove su rekli da odmah idu sa objavom novog tendera i naglasili su da staza mora biti sprema do početka takmičenja.

Iako su u nadležnom odjeljenju rekli da “sve mora biti spremno”, nedostatak interesa građevinskih firmi za ovaj posao bi mogao stvoriti problem.

Postavlja se pitanje kako će Gradska uprava za manje od 30 dana provesti još jednu tendersku proceduru, pod uslovom da ona bude uspješna, što podrazumijeva da ovaj put bude zainteresovanih koji će se prijaviti sa pravom cijenom, kao i da ne bude žalbi. Takođe se nameće pitanje kako će izabrana firma u tom roku završiti planirane radove na terenu.

A da je planirano puno posla potvrđuju i ranije najave. Predviđeno je da se izvrši demontaža oštećene i dotrajale drvene građe sa pristupnih stepeništa, platformi i tribina, te da se zamjeni novom građom.

Foto: Srna
Foto: Srna

Ono što je značajno jeste da će biti izgrađen nastavak pješačke staze na postojeću, odmah uz rijeku, od betona u kombinaciji sa kamenom. Novi dio staze dodatno bi trebao biti ojačan armaturnim šipkama  i armaturnom mrežom. Ova staza služi za kretanje sudija i ocjenjivanje takmičara tokom spusta, kao i za kretanje takmičara prilikom vraćanja sa cilja na start – naveli su ranije  iz Odjeljenja.

Osim ovih radova, u planu je da se poprave i postojeći temelji stubova rasvjete koje je “potkopala” voda.

Za radove na stazi je iz gradske kase predviđeno oko 70.000 KM.

Slalom staza na Vrbasu obnavljana je u više navrata, nakon što je u potpunosti uništena tokom katastrofalnih poplava 2014.

Tenderi bez ponuda nisu rijetkost

Prethodnih godina je veći broj tendera poništavan, što je dovodilo ili do potpune obustave ili prolongiranja u realizaciji raznih projekata od gradnje mostova, saobraćajnica te preuređenje vrtića.

U većini slučajeva su bila dva osnovna razloga za to – prvi je bio da su pristigle ponude bile daleko veće od planiranih sredstva, a drugi, isto ne tako rijedak, je da nijedna firma nije dostavila ponudu.