Politika

"PONOSAN SAM" Dodik ističe da je Željka Cvijanović jedna od najvažnijih ličnosti u novijoj istoriji

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović jedna od najvažnijih ličnosti u novijoj političkoj istoriji, te da je ponosan na njen pristup, energiju i emociju kojima brani interese Srpske.

"PONOSAN SAM" Dodik ističe da je Željka Cvijanović jedna od najvažnijih ličnosti u novijoj istoriji
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dodik je, komentarišući informaciju da su tokom protekle posjete SAD Cvijanovićevu nagovarali da preuzme mjesto lidera SNSD, precizirao da je to učinio specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

On je demantovao navode crnogorskih medija da je to uradio nekadašnji američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, jer on više nije važan u američkoj politici, ali da je to urađeno kako bi se održala tema i napravila diskusija u okviru SNSD-a.

– Kada se vratila iz SAD Željka mi je rekla da su je ubjeđivali da prihvati da bude predsjednik SNSD-a. Željku dobro znam, riječ je o osobi koja je, sa stanovišta onoga kako se zalaže za Republiku Srpsku, jedna od najvažnijih u našoj novijoj političkoj istoriji – rekao je Dodik za ATV.

Dodik je istakao da su on i Cvijanovićeva najbliži saradnici koji su kao tandem godinama učinili mnoge dobre poslove za srpski narod i Srpsku.

– Uvijek sam bio ponosan na njen pristup, energiju i emociju kojom je branila naše interese kada smo zajedno bili u Briselu, SAD i na brojnim konferencijama. Željka je čovjek kojem bih sada povjerio da vodi Srpsku i da za 10 godina dođem i znam da će u međuvremenu učiniti sve najbolje za Republiku Srpsku – poručio je Dodik.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodik je naglasio da Cvijanovićeva nije baš bila njihov srećan izbor za takve spekulacije.

On je rekao da je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u pravu kada je jučerašnji kominike Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ ocijenio kao saopštenje kolonijalne uprave, te da mu je samo žao što se on nije sjetio tog pojma.

– Što se njih tiče ništa se nije promijenilo u posljednjih 150 ili 200 godina, a što se nas tiče sve se promijenilo. Milanović je u tom pogledu bio veoma precizan i ja dijelim njegovo mišljenje. Tu se radi o slučajnoj turističkoj grupi ljudi koji su nešto pričali, mozgali o BiH i kao davali neke stavove, a niko ih nije ni pitao za to, niti uvažava šta kažu – naveo je Dodik.

Komentarišući protekli jednočasovni sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Kremlju, Dodik je rekao da je to u rangu najviših počasti i maksimalno dostignuće u političkom smislu koje jedan čovjek sa ovih prostora može da doživi.

Dodik je rekao da je sa Putinom pričao o svakoj oduzetoj nadležnosti posebno, a najviše o vojsci.

Pročitajte još

– Pitao me je da li je to u skladu sa Ustavom, što sam mu ja potvrdio pozivajući se na odredbe koje nama to pravo daju, ne samo Ustav, nego i Aneks jedan-A Dejtonskog sporazuma u kojem je navedeno da oružane snage entiteta – Vojska Republike Srpske i Vojska Federacije BiH ne mogu ni pod kakvim uslovima preći na teritoriju drugog entiteta – naveo je Dodik.

On je dodao da je samo formiranje Oružanih snaga BiH značilo prelazak preko entitetske linije, što je suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu.

– Predsjednik je insistirao i htio da bude upoznat, a kada mu nešto nije bilo jasno postavljao je dodatna pitanja. Na kraju mi je rekao da niko normalan ne bi mogao da nas spriječi u našim ustavnim pravima. Putin mi je skrenuo pažnju da radimo samo ono što je u skladu sa Ustavom. Mi hoćemo mir, ali isto tako i afirmaciju međunarodnog prava – zaključio je Dodik

“Bakir samo sije mržnju, a Srpska će slaviti 9. Januar”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da tokom pregovora sa predstavnicima SAD i EU o reformi Izbornog zakona neće prihvatiti opciju da na indirektan način putem Parlamentarne skupštine BiH bude biran član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

– Najbolja varijanta je naš konačni prijedlog da se kaže da se iz Republike Srpske bira Srbin i ostali, tako da i građani iz reda ostalih mogu da se kandiduju – naveo je Dodik.

Dodik se osvrnuo i na obilježavanje 9. januara, kada će biti proslavljeno 30 godina postojanja Republike Srpske.

FOTO SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Brzo je prošlo i bio sam čovjek koji je bio na sjednici skupštine koja je izglasala odluku o formiranju Republike Srpske. Mi ćemo to obilježiti, a Bakir Izetbegović neka se bavi svojim pitanjima. Umjesto mržnje koju pokazuje bolje bi bilo da je prihvatio ono što ovaj narod hoće i želi. I nama nije svejedno kada oni tamo šenluče i proslavljaju 1. mart, a niko nas nije za to pitao – rekao je Dodik.

– Formiran je organizacioni odbor i 8. januara naveče ćemo u Sportskoj dvorani `Borik` imati veliku akademiju. A sutradan ćemo imati kao što smo planirali – dio svečanosti u crkvi i dio kasnije, defile koji će se dogoditi u Banjaluci, i niz manifestacija koje će se odžati širom Republike Srpske .  rekao je Dodik.

On je najavio da će 9. januara uveče u Istočnom Sarajevu biti održan veliki koncert posvećen Danu Republike.

– To je ono što mi radimo, a Bakir Izetbegović samo sije mržnju. Okupiti se znači da si spreman da poštuješ druge. Slati poruke mržnje znači da si spreman da samo vidiš njihovu eliminaciju. Mi nismo sagovornici za tu vrstu priče – poručio je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije