Društvo

"Ponosan sam na ono što smo postigli" UKC Srpske i Đajić ugostili poznatog španskog hirurga koji je izveo složene operacije sa domaćim ljekarima (FOTO)

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske ugostio je svjetskog torakalnog hirurga iz Španije Dijega Gonzalesa Rivasa koji je izveo složene torakoskopske operacije u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Doktori
FOTO: SRNA

Tokom dvodnevnog hirurškog programa koji je snimala ekipa najpoznatijeg svjetskog provajdera medijskih usluga i produkcijska kuća Netfliksa, Rivas i ljekari Klinike za torakalnu hirurgiju, sa doktorom Markom Kantarom na čelu, izveli su četiri hirurška zahvata.

Generalni direktor UKC Vlado Đajić izjavio je da su operacione sale u ovoj zdravstvenoj ustanovi na svjetskom nivou u kojima kompleksne operacije izvode svjetski grudni hirurzi.

– Ponosan sam na ono što smo postigli u UKC, a to je svjetska medicina u Republici Srpskoj. Hvala kolegama iz Španije i Rusije koji su nas posjetili – rekao je Đajić novinarima u Banjaluci.

Doktori
FOTO: SRNA
Doktori
FOTO: SRNA

Vodeći grudni hirurg Dijego Gonzales Rivas izrazio je zadovoljstvo što je po šesti put u posjeti Republici Srpskoj, Banjaluci i UKC.

Pročitajte još

On je zahvalio rukovodstvu i ljekarima UKC koji su organizovali posjetu i izvođenje izuzetno komplikovanih operacija.

– Drago mi je što sam sa kolegama sa UKC mogao uspješno izvesti kompleksne operacije koje se rade metodom kroz jedan jako mali rez. Na ovaj način želim pokazati svijetu da u malom mjestu u Banjaluci imamo bolnicu gdje se mogu uspješno izvesti izuzetno teški operativni zahvati – rekao je Rivas.

Prema njegovim riječima, ekipa Netfliksa pravi šest dokumentaraca o njegovom radu u šest bolnica.

Torakalni hirurg – onkolog iz Onkocentra Sankt Peterburg Sabridin Nuraliev smatra da je UKC na vrhunskom nivou, sa specijalizovanom klinikom koja radi vrhunsku hirurgiju, sa svjetskom infrastruktruom u operacionoj sali.

Doktor na Klinici za torakalnu hirurgiju UKC-a Marko Kantar poručio je da je Rivas pionir grudne hirurgije.

– Sa doktorom Rivasom smo izveli složene operacije, koje radimo minimalno invazivnom grudnom hirurgijom kroz mali rez od tri-četiri centimetra. Operisani pacijenti za dan-dva mogu ići kući – pojasnio je Kantar.

Iz UKC ranije su saopštili da je cilj ove zdravstvene ustanove da ima najnapredniju torakalnu hirurgiju u regionu, kao i da se nastavi ulagati u znanje i vještine medicinskog kadra.

U narednom periodu prioritet je i da uniportal robotski-asistirana torakoskopska hirurgija postane realnost u kliničkom centru, te da UKC bude prvi centar u regionu koji će koristiti robotsku tehnologiju tokom operacija iz oblasti torakalne hirurgije.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije