Politika

"PONOSIM SE LJUDIMA SA OZRENA" Dodik poručio da će i Srpska obilježavati spasavanje savezničkih pilota

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je danas da će i na Ozrenu, u Republici Srpskoj biti napravljen isti monument i organizovano obilježavanje kao i u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca, gdje su u akciji "Halijard" spasavani saveznički piloti.

"PONOSIM SE LJUDIMA SA OZRENA" Dodik poručio da će i Srpska obilježavati spasavanje savezničkih pilota
FOTO: TANJUG

U obraćanju na obilježavanju 76 godina od operacije “Halijard”, najveće akcije spasavanja oborenih američkih i savezničkih vazduhoplovaca, Dodik je rekao da je isti takav improvizovani aerodrom u Drugom svjetskom ratu bio i na Ozrenu kod Doboja gdje su Srbi spasavali savezničke pilote, te dodao da će u narednom periodu i tu biti organizovano obilježavanje.

Dodik je naglasio da je na čudan način ovaj vazdušni most spojio Pranjane i mjesto na Ozrenu i spasio mnogo ljudi.

On je istakao značaj te akcije koja je ukazivala da je Jugoslovenska vojska u otadžbini bila dio savezničkih snaga i da je to značilo uspostaviti nova prijateljstva, što srpski narod nosi u sebi.

Srbija je bila okupirana od Nijemaca, a Srbi su bili opredijeljeni da izgrade aerdorom da pomognu saveznicima, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da mu je posebna čast što je danas u Prnjanima da obilježi ovaj događaj, koji tokom svih proteklih godina nisu uspjeli da satru.

Pročitajte još

– Otadžbinska vojska je bila dio savezničkih snaga, ponosan sam na ove ljude i na moje ljude sa Ozrena što su uradili – rekao je Dodik i dodao da su Srbi u Drugom svjetskom ratu bili na istoj strani sa saveznicima.

Spasavanje je organizovano od avgusta 1944. godine, sa pista napravljenih u ruralnim dijelovima okupirane Srbije i trajalo je do decembra iste godine.

Više od 500 vazduhoplovaca evakuisano je iz Pranjana zahvaljujući nesebičnoj podršci srpskog naroda, koji se o njima brinuo i omogućio da budu evakuisani i vraćeni u otadžbinu.