Biznis

Ponovili isti prijedlog: Vlada RS opet predlaže mjeru za nekretnine za koju je već dobila saglasnot u NSRS, U ČEMU JE CAKA

Vlada RS po drugi put predlaže Narodnoj skupštini RS progresivno oporezivanje nepokretnosti tako da veći porez plaćaju oni koji imaju više nekretnina.

panorama Banjaluke
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Prvo su prošle godine u Programu ekonomskih reformi za 2023-2025. naveli da će ove godine predložiti izmjene Zakona o nepokretnosti tako da konačno stanu u kraj onima koji zapravo zarađuju na nekretninama.

Osim toga, kako su i u samoj Vladi RS priznali, nema smisla da po istoj stopi plaćaju porez oni koji imaju jedno nekretninu i to za stanovanje i oni koji imaju više stanova i pri tom ih izdaju i zarađuju na šta ne plaćaju porez. Od Narodne skupštine RS su dobili zeleno svjetlo, ali izmjene zakona ove godine nisu upućene u skupštinsku proceduru.

Pročitajte još

Umjesto toga, u Prijedlogu ekonomskim reformi za 2024-2026. godinu ponovo se predlaže identična reforma.

– Potrebno je izvršiti određena prilagođavanja, posebno u smislu uključenosti jedinica lokalne samouprave u proces upotpunjavanja Fiskalnog registra nepokretnosti i utvrđivanja početnih vrijednosti nepokretnosti. Takođe, potrebno je izvršiti analizu i napraviti određena prilagođavanja u odnosu na visinu poreskih stopa onih poreskih obveznika koji imaju više nepokretnosti od onih koji imaju samo jednu nepokretnost namijenjenu za stanovanje – navodi se u Prijedlogu koji je upućen u skupštinsku proceduru.

Na račun javnih prihoda Republike Srpske uplaćeno je 32,1 milion KM prihoda od poreza na nepokretnosti u 11 mjeseci ove godine, što je 30 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Marko Đogo, dekan Ekonomskog fakulteta Pale, za Srpskainfo je još ranije komentarisao da je u Republici Srpskoj potrebna reforma sistema oporezivanja nepokretnosti.

-Da se poreza oslobodi ona nekretnina koja služi isključivo za stanovanje vlasnika i porodice, a da se progresivnim stopama oporezuje svaka naredna nekretnina. Bez obzira da li vlasnik od te nekretnine ostvaruje prihod ili ne – ističe Đogo.

FOTO: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE
FOTO: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Prema zakonu koji je na snazi, vlasnici nekretnina oslobođeni su plaćanja poreza na 50 kvadratnih metara prostora. Pored toga svaki član domaćinstva oslobođen je po dodatnih 10 metara kvadratnih. Porez stanovnici plaćaju u dvije rate godišnje, a svaka lokalna zajednica odlučuje koliko će stopa poreza iznositi.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS za Srpakinfo ocjenjuje da je Program ekonomskih reformi “pun floskula i opisnog stanja i bez nosilaca aktivnosti predviđenih mjera”.

– Dok je postojao dokument Ekonomska politika, znalo se ko šta treba da radi, a sada niko nema zadatke niti odgovornosti, pa se mjere prepisuju iz godine u godinu, bez ikakve analize – dodaje Trivić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije