Društvo

PONOVO UČE OD KUĆE Đaci od danas ne idu u škole, evo kako bi mogla da izgleda NASTAVA NA DALJINU

Nakon što je Republički štab za vanredne situacije juče kasno popodne odlučio da obustavi nastavu u učionicama u Srpskoj na sedam dana, rukovodstva brojnih škola su sinoć morala da naprave plan kako će raditi na daljinu u ovoj sedmici.

PONOVO UČE OD KUĆE Đaci od danas ne idu u škole, evo kako bi mogla da izgleda NASTAVA NA DALJINU
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Neki su tako učiteljima i nastavnicima slali uputstva da se nastava treba odvijati po ustaljenom rasporedu časova, samo uz pomoć digitalnih alata i aplikacija.

Za najmlađe učenike, u prvoj trijadi osnovne škole, moguće je organizovati i drugačiji način nastave, po dogovoru s učenicima i njihovim roditeljima.

Sastanak

Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić za danas prijepodne je zakazala i onlajn sastanak sa svim predsjednicima aktiva direktora škola u Srpskoj.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Kako je potvrđeno za Srpskainfo, nakon najnovije odluke Republičkog štaba, očekuje se da će škole sada dobiti i dodatna uputstva u vezi s organizovanjem nastave, koja u ovoj sedmici, po odluci Štaba, treba da se odvija onlajn.

Po zaključku Štaba, ovo ministarstvo je dužno i da posebnom instrukcijom propiše način izvođenja nastave na daljinu u ovom periodu.

Pročitajte još

Sastanak je zakazan još prije najnovije odluke štaba, a do sinoć se očekivalo da će se razgovarati o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i provođenju mjera u školama, te organizaciji nastave u narednom periodu.

Očekivanja

Direktori s kojima smo razgovarali juče, uoči sjednice Štaba, poručili su da imaju povjerenja u struku i da očekuju preporuke za koje su sigurni da će biti u najboljem interesu po zdravlje naših učenika i zaposlenih u obrazovanju.

Oni su ujedno podsjetili da škole za sada nisu bile problem u epidemiološkom smislu, jer nisu bile mjesto prenošenja virusa, te da broj zaraženih učenika nije alarmantan. Među nastavnim osobljem, rekli su, ima zaraženih, ali nastava ne mora zbog toga da trpi, uz dobru organizaciju.

Očekuje se da ovo zatvaranje škola bude samo privremeno, dok se situacija s virusom korona u zajednici ne stabilizuje.

Sportske aktivnosti

Podsjećamo, Republički štab za vanredne situacije je sinoć saopštio da je preventivno donio zaključak o obustavi nastave od 26. oktobra do 1. novembra. Obustavljene su i sve sportske i druge aktivnosti školske djece i omladine, koje se odvijaju u školskim objektima, kao i produženi boravak.

– U tom periodu analiziraćemo zajedno sa štabom kompletnu situaciju i raditi dalji plan i raspored rada osnovih i srednjih škola. Nemamo širenje virusa unutar škola, ali je ovo preventivna mjera da analizom odredimo način kako ćemo raditi organizaciju nastave u narednom periodu – rekla je ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić.

Štab je u svom zaključku obavezao osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj da organizuju nastavu na daljinu korištenjem sredstava elektronske komunikacije.