Svijet

Popila 4 boce od pola litra za 20 minuta: Žena (35) umrla od intoksikacije vodom

Majka dvoje djece u Indijani umrla je nakon što je progutala oko dva litra vode za samo 20 minuta.

Voda
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ešli Samers, stara 35 godina, umrla je od toksičnosti vode ubrzo nakon što je provela opušten dan na jezeru Frimen tokom produženog vikenda za američki praznik 4. jul.

Posljednjeg dana svog putovanja osjetila je vrtoglavicu i glavobolju, simptome dehidracije, ali nikakva količina vode nije mogla da utoli njenu žeđ. Na brodiću, na putu do izleta, popila je četiri boce od 500 mililitara.

Međutim, kada se vratila kući, srušila se u garaži, zadobivši ozbiljno oticanje mozga. Nikada se više nije osvijestila.

Ljekari u bolnici su joj dijagnostikovali intoksikaciju vodom, koja se naziva i hiponatremija, koja se razvija kao rezultat previše vode u tijelu, a nedovoljno natrijuma.

Pročitajte još

Hiponatremiju karakteriše nizak nivo natrijuma u ​​tijelu, esencijalnog elektrolita koji pomaže da se reguliše delikatna ravnoteža tečnosti u ćelijama, kao i da se održi pravilna funkcija nerava i mišića. Pijenje previše vode razređuje koncentraciju natrijuma u ​​krvi

– Bio je to veliki šok za sve nas. Samo sam pomislio, ovo je moguće? Jedino šta je osjećala je da ne može da unese dovoljno tečnosti… Kada su otišli sa pješčanog spruda i stigli do pristaništa, to je trajalo oko 20 minuta vožnje čamcem, popila je četiri boce vode za tih 20 minuta – ispričao je u nevjerici za Ešlin brat, Devon Miler.

Ovo stanje se javlja kada neko popije preveliku količinu vode u kratkom vremenskom intervalu, jer prevazilazi sposobnost složenih sistema organa tijela, prije svega bubrega, da regulišu ravnotežu tečnosti. Krajnji cilj konzumiranja vode je da se uspostavi ravnoteža između vode i elektrolita kao što su natrijum, kalijum i hlorid, što osigurava pravilno funkcionisanje ćelije.

Natrijum je posebno važan jer održava komunikaciju između ćelija putem električnih impulsa i pomaže apsorpciji hranljivih materija u digestivnom sistemu i bubrezima, čime se prilagođava količina vode i elektrolita koji se ponovo apsorbuju u krvotok ili izlučuju urinom.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije