Društvo

POPLAVLJENA SRPSKA Gola sječa oko rijeka DOŠLA NAM GLAVE

Gola sječa je glavni razlog zbog kojeg su podivljale Vrbanja, Jošavka i Velika Usora. Da je bilo pošumljavanja uz korita ovih rijeka sigurno ne bismo imali ovakve razorne posljedice obilnih padavina, poručuje Čedomir Crnogorac, doktor geografskih nauka na Prirodno-matematičkom fakultetu Banjaluka.

POPLAVLJENA SRPSKA Gola sječa oko rijeka DOŠLA NAM GLAVE
FOTO: SRPSKAINFO

Ovaj ekspert za hidrologiju za Srpskainfo kaže da nam je ogoljen prostor oko ovih rijeka u kombinaciji sa eksploatacijom šljunka iz rijeka i nelegalna gradnja „došla glave“, i sada i u maju 2014. godine.

Snimak na kojem se vidi kako je na Vrbanji u centru Čelinca preksinoć bujica odnijela pomoćni željezni most je zaista uznemirujući. Strah je još više pojačan što se sve dešava na godišnjicu razornih poplava iz 2014. godine.

Gola sječa, odnosno sječa šume bez pošumljavanja je dovela do svega ovoga. Na tom prostoru je izgubljen zaštitini sloj, kako mi kažemo – kruna drveća je izbrisana, nema lišća, četina, koja inače pada sa zimzelenog drveća. Zato nema procjeđivanja vode već jednostavno velika količina vode površinski otiče i raste enormno. U kombinaciji sa velikom količinom padavina, korita rijeka nisu u svom prirodnom procesu forimiranja i nisu pripremljena za tako nešto – obrazlaže profesor Crnogorac.

Foto: RAS Srbija
Foto: RAS Srbija
Čedomir Crnogorac

On tvrdi da nabujala Vrbanja i njene pritoke nisu iznenađenje za stručnjake koji znaju o čemu se radi i kakvo je stanje na terenu, ali da je očigledno iznenađenje za one koji „dozvoljavaju“ uništavanje životne sredine.

Pročitajte još

– Prije pet godina smo pričali o goloj sječi na ovim pogođenim prostorima. Taj teren obilazim redovno i nigdje nisam vidio sadnice, samo je nastavljena sječa. Kakvu mi to korist imamo od posječene količine šume koju prodamo ako jedna poplava na tom mjestu napravi 50 puta veću štetu – upozorava Crnogorac.

Navodi da bi oni koji donose odluke trebalo samo malo da se osvrnu, jer se samo na 50-ak metara od zgrade Vlade RS nalazi zgrada PMF u kojem radi pet stručnjaka koje je priznala Evropska unija.

– Ja sam sručnjak za hidrologiju, a imamo ovdje i eksperte za geomorfologiju, za bujice, ljude koji su obišli gotovo cijelu BiH i poznaju teren. Nije mi jasno zašto nas ne pitaju za savjete, jer je zaista potrebna jedna stručna analiza iz koje bi proizišli i zadaci nadležnima – zaključio je Crnogorac.