Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Popović: Ljudski faktor uzrok požara u “Energoinvestu”

Društvo
Autor:

Foto: Vivo studio/screenshot Facebook

Požar koji je u subotu, 10. avgusta 2019. godine, izbio u krugu bivšeg “Energoinvest-RAOP” u Istočnom Novom Sarajevu, izazvan je od strane ljudskog faktora, naglasili su danas iz Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Načelnik Sektora kriminalističke policije u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo Nebojša Popović rekao je novinarima da je uviđaj u krugu “RAOP” izvršen u ponedjeljak, 12. avgusta, gdje je utvrđeno centralno mjesto požarišta.

– Nadležni tužilac se izjasnio da je uzrok požara ljudski faktor i policijski službenici PU Istočno Sarajevo trenutno rade na dokumentovanju i prikupljanju podataka na ovom predmetu – rekao je Popović.

Popović je dodao da je u toku preduzimanje mjera i radnji, te da će nakon kompletiranja predmeta tužiocu nadležnog tužilaštva biti dostavljen izvještaj o preduzetim radnjama.

On je istakao da je po pitanju požara na nekadašnjem “Energoinvestovom” domu na Crepoljskom, opština Istočni Stari Grad, tek juče izvršen uviđaj pod nadzorom dežurnog tužioca i sa lica mjesta su izuzeti određeni tragovi koji će biti predmet vještačenja.

Popović kaže da je i dalje u toku prikupljanje dokaza i tragova, kada je u pitanju slučaj sa paljevinom nekadašnjih studentskih domova na Кalovitim brdima i Кoranu, u Palama.

Na pitanje kako to da su tragovi da je požar u RAOP podmetnut pronađeni odmah, a da dokaza o požaru na studentskom domu na Кoranu još uvijek, godinu dana kasnije, nema, Popović ističe da nije uvijek moguće odmah utvrditi način i mjesto nastanka požara.

On kaže da je nekad uz prisustvo vještaka moguće utvrditi odmah mjesto i način nastanka požara, dok se nekad ni na nakon dužeg vremena ne pojave konkretni dokazi ili način nastanka požara u određenim slučajevima.

Podsjećamo, u veoma kratkom vremenu, najprije je izbio požar na bivšem domu studenata u naselju Кoran, bivša ratna bolnica i nekada hotel u Palama, a zatim godinu dana kasnije izbio je požar i na drugom studentskom domu na Кalovitim brdima, objektima koji su danas u vlasništvu opštine Pale.

Informacija, objavljena u večernjim satima 4. avgusta, da bivši “Energoinvestovom” dom na Crepoljskom, opština Istočni Stari Grad, gori, proširila se brzinom munje i ukazala na niz nelogičnosti, s obzirom da je dom na Crepoljskom isto kao i domovi u Palama već duže vremena prazan, napušten, sa isključenom električnom energijom i postavlja se pitanje ko bi i zašto zapalio stare, prijeratne i napuštene objekte.

Samo nekoliko dana kasnije, u Istočnom Novom Sarajevu, u krugu bivšeg “RAOP” koji je othranio i zapošljavao hiljade stanovnika ovog dijela Sarajeva prije rata, izbio je požar, koji je ubrzo utvrđen da je nastao od strane ljudskog faktora.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO