Društvo

“POPUŠTANJA MJERA NEĆE BITI” Epidemiološka situacija se komplikuje u pet gradova u Srbiji

Sve oči usmjerene su u sutrašnji Krizni štab za borbu protiv korona virusa koji zasjeda u osam sati u Palati Srbije, a i članovi će imati težak zadatak - održati ekonomiju a zaustaviti širenje kovid 19, koji je, kako se vidi po broju novih zaraženih opet krenuo da raste.

“POPUŠTANJA MJERA NEĆE BITI” Epidemiološka situacija se komplikuje u pet gradova u Srbiji
FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ/RAS SRBIJA

Popuštanja mjera sigurno neće biti, može biti samo pooštravanje. Situacija se komplikuje u pet gradova Beogradu, Arilju, Vranju, Kraljevu i Novom Sadu, a pa prema izjavama članova štaba, nije nemoguće da baš u njima pooštre mjere. Nije isključeno ni da neke mjere budu pooštrene u celoj Srbiji, pogotovo oko radnog vremena ugostiteljskih objekata.

U Arilju se u proteklim danima bilježi 65 odsto zaraženih u odnosu na broj testiranih građana. Vranje po broju zaraženih zauzima mjesto odmah iza Beograda i Novog Sada, a ispred Kragujevca i Niša.

Zdravstveni stručnjaci i poznavaoci prilika kažu da U Srbiji već ima nezavidan broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih. I danas kao i juče ima više od 3.000 novih zaraženih. Raste i broj prvih pregleda, a lagano i broj osoba koje dišu pomoću respiratora. Epidemiolozi kažu da je zabilježen i rast infekcije među djecom, a da je primjećeno i da sada imamo dosta oboljelih žena.

Pročitajte još

Sve je, čini se, posljedica produženog vikenda za vrijeme Sretenja i opuštanja ljudi.

I, svi se boje da se ponovo vraćamo u situaciju kakva je bila u novembru, kada je broj novih potvrđenih slučajeva išao i do 7.000 na dnevnom nivou, piše Telegraf.

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa prof. dr Branislav Tiodorović kazao je danas za Tanjug da popuštanja mjera neće biti, a da su moguća dva scenarija – jedan je da postojeće mjere ostanu na snazi, a drugi je da dođe do pooštravanja u pojedinim gradovima koji prednjače po broju zaraženih, poput Arilja, Vranja, Kraljeva, pa čak i Beograda.