Svijet

Porodica iz BiH izbačena iz aviona u Frankfurtu: Dvogodišnji sin nije htio da stavi masku

Porodica Pandurević iz Bosne i Hercegovine u Frankfurtu je izbačena iz aviona Lufthanze i nije smjela nastaviti putovanje nazad u SAD jer je avio kompanija Lufthanza insistirala da njihov dvogodišnji sin mora nositi masku, objavio je danas njemački Bild.

Porodica iz BiH izbačena iz aviona u Frankfurtu: Dvogodišnji sin nije htio da stavi masku
FOTO: ALIMENTACIJA RAZVOD

Otac dječaka, Aleksandar Pandurević je izjavio:

– Pratili su nas do pilota. Pokušali su uvjeriti mog sina Jakoba da stavi masku za lice. Ali nije uspjelo. Zatim nas je iz aviona ispratio muškarac u uniformi. Bio sam šokiran, kao da sam pogođen metkom   prenosi Bild.

Od kada dvogodišnjaci moraju nositi zaštitu za usta i nos?

Lufthanza se pozvala na propise američke Uprave za bezbjednost saobraćaja (TSA), po kojima je potrebno da putnici starosti i od dvije i više godina nose masku za lice tokom cijelog ljeta, prenosi N1.

Naime, Aleksandar Pandurević sa suprugom Slavicom i sinom Jakobom otputovao je u BiH na odmor. Porodica se htjela vratiti u Dalas preko Frankfurta, gdje sada živi.

– Možemo potvrditi da je porodica na letu odbila staviti masku svom djetetu (od 2 godine starosti) tokom ukrcavanja. Nakon konsultacije sa kapetanom, kapetan je odlučio, slijedeći zakonske uslove, da ne ukrca porodicu – saopštili su iz Lufthanze.

Svjedoci tvrde suprotno

Svjedok Jan H. iz Hamburga sjedio je dva reda ispred porodice i kazao potpuno suprotno:

– Roditelji su nježno pokušali djetetu staviti masku. Ali mališan se borio i plakao. S moga gledišta, roditelji nisu mogli ništa učiniti.

Drugi svjedok je rekao da i sam ima petogodišnju kćerku. Dobio je unaprijed telefonski informaciju iz Lufthanze kako neće biti problema ako odbije nositi masku u avionu.

Međutim, porodica Pandurević iz Bosne i Hercegovine morala je čekati četiri sata na aerodromu i ponovno izvršiti rezervaciju.

Potom je letom kompanije Junajted Erlajnz odletjela kući preko Vašingtona i Čikaga. Umjesto planiranih dvanaest, putovanje je trajalo ukupno 36 sati.

Prihvati notifikacije