Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PORODICA ŽDRALE DOBILA NOVI KROV Boračka organizacija pomaže roditeljima poginulih boraca Vojske RS

Regioni
Autor:

Foto: Mariana Đurić/RAS Srbija

Porodica Ždrale, koja je svoga sina jedinca Dragana (22) dala za Republiku Srpsku, dobila je novi krov na kući, koji su u zajedničkoj akciji obnovili Boračka organizacija „Ilidžanski borac“ i opština Istočna Ilidža.

Ovim humanom gestom pokazali su da roditelji čiji su sinovi dali živote za stvaranje Republike Srpske nisu prepušteni sami sebi.

Đorđo i Rajka Ždrale iz Istočne Ilidže za Srpskainfo pričaju da su zamalo ostali bez kuće, jer im je krov bio star i dotrajao. Navode da je počeo da prokišnjava, ali da su zahvaljujući opštinskoj Boračkoj organizaciji dobili novi krov. Ističu da im je drago što nisu zaboravljeni jer su sina jedinca izgubili 1992. na položaju Straište, kao pripadnika Druge sarajevske lake pješadijske brigade Vojske RS.

Pričaju da život na selu nije lagan, ali da se svakim danom bore sa životom i svakodnevicom. Prilikom naše posjete Đorđu smo zatekli kako polako čisti materijal oko kuće koji je ostao nakon radova na krovu, dok je Rajka pripremala hranu za životinje.

Foto: Mariana Đurić/RAS Srbija

– Naš Dragan je imao samo 22 godine kada je stradao. Mlad, tek počeo da živi, a život mu prekinuše nenadano – ovako za Srpskainfo polako i sjetno pričaju roditelji poginulog borca, koji su za Republiku Srpsku dali ono najvrijednije – dijete.

Zahvalni su opštinskoj Boračkoj organizaciji, koja je prepoznala i riješila njihov problem.

– Šta drugo da kažem nego hvala svima koji su na ovaj način pokazali da mi, roditelji poginulih boraca, nismo zaboravljeni – kaže Ždrale.

Rajka, sa suzama u očima, kaže da nema snage da priča o svome sinu, jer je to rana koja nikada ne zarasta.

– Dragan je iza sebe ostavio trudnu suprugu i nas, svoje roditelje – priča Đorđo.

Dodaje da je unučica sve što im je ostalo poslije sina. Navodi da su unuku dobili mjesec i po dana nakon pogibije sina.

– Ona je sve što imamo od Dragana, ali eto, ni ona nema riješeno stambeno pitanje. Živi u alternativnom smještaju s majkom – kaže Đorđo.

Dodaje da je tužno da porodice poginulih boraca žive teško, skoro zaboravljeno od države za koju su dali živote.

– Da nam barem ona ima riješeno stambeno pitanje, lakše bi nam bilo – kaže Đorđo.

Predsjednik „Ilidžanskog borca“ Goran Šehovac ističe da su prilikom obilaska porodica poginulih boraca Vojske RS evidentirali i problem koji su imali Đorđo i Rajka Ždralo.

Foto: Srna

Goran Šehovac

– Krov na njihovoj porodičnoj kući bio je u jako lošem stanju, što zbog godina starosti, što zbog ratnih dejstava, jer se kuća sve vrijeme nalazila u zoni razdvajanja i borbenih dejstava u naselju Krupac. Pokrenuli smo akciju prikupljanja novca i konačno došli do realizacije ovog projekta – kaže Šehovac.

Dodaje da je urađeno skidanje crijepa, zamjena dotrajale građe, postavljanje daske, izolacije, letve i podletve, te postavljanje lima i oluka na krov.

– Vrijednost radova iznosila je oko 8.000 KM. Ovo nije prva, a neće biti ni posljednja ovakva akcija u organizaciji „Ilidžanskog borca“ – ističe Šehovac.

Novac za rekonstrukciju krova obezbijedila je BO „Ilidžanski borac“, uz pomoć opštine Istočna Ilidža, jedne privatne firme i Grada Istočno Sarajevo.

Pomoć opštinske uprave

Načelnik opštine Marinko Božović kaže za Srpskainfo da BO stalno ima ovakve i slične akcije pomoći porodicama poginulih boraca, kao i demobilisanim borcima i ratnim vojnim invalidima.

– Ovo je samo jedan od projekata koje je realizovala ova Boračka organizacija uz pomoć opštine. U skladu sa našim mogućnostima nastavićemo da podržavamo ovakve i slične akcije – kaže Božović.

Dodaje da će biti sve više ljudi iz ovih kategorija kojima treba pomoć, jer nisu imali pravo na rješavanje svog stambenog pitanja, a njihove kuće su sada, nakon toliko godina, dotrajale i hitno trebaju renoviranje.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO