Svijet

Porodilja (22) ipak znala za trudnoću: Na odmor došla sa momkom koji nije otac djeteta, pa sve pokušala prikriti

Djevojka iz Luksemburga, koja se u subotu porodila u Nacionalnom parku Paklenica, ipak je znala da je trudna, a na odmor u Hrvatsku je došla sa roditeljima i novim dečkom koji nije otac djeteta, pa je, kako se pretpostavlja, to bio i razlog zbog čega je tvrdila da nije znala da je u drugom stanju.

Porodilja (22) ipak znala za trudnoću: Na odmor došla sa momkom koji nije otac djeteta, pa sve pokušala prikriti
FOTO: GORSKA SLUŽBA SPASAVANJA RS

Zove se Nataša, ima 22 godine i nedavno je raskinula s dečkom. S novim je došla u Hrvatsku na ljetovanje kod očevog prijatelja u mjesto Karin nedaleko od Zadra. Bilo bi to idilično ljetovanje, ali sve se zakomplikovalo jer je Nataša bila u visokom stepenu trudnoće za koju niko nije znao, bar tako tvrde njeni najbliži.

– Mi smo išli na planinu svi zajedno. Nataša je bila dobro, a onda je otišla u toalet i bilo joj je zlo. Na kraju su je porodile moja supruga i njena majka. Pomoć je došla kasnije jer se radi o terenu koji nije pristupačan – govori Boris koji je primio porodicu iz Luksemburga u goste.

Gosti su došli prije nekoliko dana u Hrvatsku. Bilo ih je četvoro, ali sad se vraćaju s petim članom. Beba je dobro, porođajna težina je 3.300 grama, a sa posteljicom je to preko pet kilograma, saznaje se u zadarskoj bolnici, čije osoblje ipak kaže da ne stoji da novopečena majka nije znala da je trudna.

Zašto je krila, to samo ona zna, ali možda je razlog to što nije došla u Karin s ocem djeteta, već s novim partnerom koji je i sam u šoku od događaja s ljetovanja.

– Mi nismo znali ništa. Za nas je to emotivni šok, ma za sve. Morali smo objasniti i službenicima koji su zaduženi za papire, bili smo kao na ispitivanju, iako razumijem kad je nešto službeno, nema mjesta emocijama. Mogu samo reći curica je zdrava, ima i ime, ali nije hrvatsko, a ja sad pomažem porodici da se snađe. Tek treba izvaditi papire, treba uzeti osnovne stvari za novorođenče, nije to baš sve jednostavno, a ja sam na usluzi, pratim ih svuda i pomažem – kaže Boris, dok mlada majka odbija reći ijednu riječ.

Porodilja se nije nadala novinarima. Međutim, vijest je odjeknula sve do Luksemburga.

– Njen otac i ja smo prijatelji. Oni su uvijek ljetovali u Španiji. Ali sam rekao kako sam sad u penziji da dođu kod mene. Bio je to plan za malo drugačiji odmor, nismo se ovom nadali, ali, se sad svi moramo snaći.  A sad znala, ne znala, što mogu reći, nekad čovjek u glavi negira stvarno stanje. Ali mi sad nemamo vremena baviti se time. Beba je još u bolnici, izlazi uskoro, a tek onda treba vidjeti šta je bilo. Najvažnije je da je dobro, zdrava je i živa – zaključio je Boris.

Majka bez riječi, baka takođe, iako su dospjele u medije zbog slučaja koji decenijama nije zabilježen.

Pročitajte još

Ne pričaju strane jezike, ali su rukama itekako dobro davale znakove da ne žele govoriti o tome. Interesovanje javnosti je veliko, kako i ne bi kad se ovakav slučaj ne pamti više od 50 godina, a na kraju nije riječ ni o iznenađenju kako tvrdi mlada majka. Naime, njena djevojčica je na svijet došla u terminu, i nije riječ o prijevremenom porođaju.

– Mi smo bili zatečeni izjavom da nije znala za trudnoću. Poslije nam je ipak rekla da je znala, a ima i mnogo slika na društvenim mrežama na kojima se vidi kako se odijeva da bi sakrila ipak vidljive znakove trudnoće. Nismo tu da dajemo ocjene, dijete je dobro, majka je u dobroj formi. Državljanka je EU, dakle nisu ni sporni troškovi bolnice, na kraju za porod je to i manja stavka. Ali zašto po Velebitu ići po takvim uslovima nismo mi koji trebamo postavljati takva pitanja. Bebica je dobro, pretrage su sve odrađene, ipak će ostati kod nas dan dva, i to nije ništa strašno, a onda neka protokol radi svoje, mi smo sa zdravstvene strane učinili sve, i tu za nas priča završava – rekli su ginekolozi koji su vidjeli i majku i bebu.

Beba je rođena u subotu i to na mjestu koji je sat i po dobrog hoda od samog ulaska u Nacionalni Park na dijelu koji se zove Lugarnica. Porođaj je majku zatekao u toaletu, a pomogle su joj majka i porodična prijateljica.

Srećom, na dežurstvu u kanjonu su bile dvije doktorice i to ginekolog i anesteziolog i one su prve došle do bebe.

Majka je izgubila puno krvi i bez pomoći sigurno se ne bi mogla spustiti do podnožja planine odakle je transportovana u zadarsku bolnicu iz koje je na vlastiti zahtjev izašla, ali postoji i dobar razlog za to. Naime, beba mora imati papire jer je strana državljanka i to se mora obaviti u najkraćem mogućem roku, piše 24sata.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije