Svijet

PORODILJA IZ SRBIJE ŠEF NARKO-BANDE Imala je mrežu plantaža marihuane

Istraga španske policije u kojoj je "pala" balkanska banda od 30 članova predvođena Srpkinjom (37) počela je prije dva mjeseca, u julu, praktično slučajno.

PORODILJA IZ SRBIJE ŠEF NARKO-BANDE Imala je mrežu plantaža marihuane
FOTO: MANU/EPA

Povod da se istraga pokrene bio je požar u u kući u mjestu Olivela u Barseloni. Uzrok požara su bile nelegalne električne instalacije koje su, kako je otkriveno, snebdijevale plantažu marihuane. Tada je klupko počelo da se razmotava.

Policija je ubrzo utvrdila da je tu kuću, kao i druge na periferiji Barselone, iznajmila je porodilja iz Srbije sa svojim partnerom. U iznajmljenim kućama, ispostaviće se, Srpkinja je napravila čitavu mrežu laboratorija (ili plantaža) u kojima je uzgajala marihuanu.

– Civilna garda tada je pokrenula istragu, tokom koje je izvršila ukupno 19 pretresa u barselonskim opštinama. Čak 12 zatvorenih plantaža marihuane je demontirano, zaplijenjeno je 12.600 biljaka, 190 kilograma obrađenih pupoljaka i 50.000 evra u gotovini. Ni u jednoj akciji nije pronađeno vatreno oružje – navela je Civilna garda.

– Poslove čuvanja plantaža obavljali su državljani Srbije koje je uhapšena „angažovala“ – plaćala im je put u Španiju i za poslove im davala fiksnu „platu“. Povremeno je dovodila nove radnike, a stare slala nazad za Srbiju kako ne bi izazivala sumnje – pišu španski mediji.

FOTO: SHUTTERSTOCK
FOTO: SHUTTERSTOCK

Kod uhapšenih pripadnika kriminalne grupe otkriveni su i pasoši zemalja EU za koje se sumnja da su falsifikovani.

– Istražujemo zašto su imali lažne hrvatske i slovenačke pasoše. Moguće je da su im oni olakšavali kretanje u Španiji i Evropskoj uniji, budući da Srbija nije članica EU, ali je i moguće da su tim dokumentima naprosto skrivali pravi identitet jer je postojala potjernica za njima – objašnjavaju u policiji.

Takođe, navodi se da je srpska policija sarađivala tokom istrage, pogotovu zato što se za pojedinim osumnjičenim traga zbog različitih djela i postupaka koji se protiv njih vode u Srbiji, piše Blic.

Podsjećamo, prije nedjelju dana španska policija izvela je veliku akciju u Barseloni i Taragoni kojom je razbijena međunarodna kriminalna organizacija koja se bavila trgovinom marihuanom. Kako navode španski mediji, Srpkinja (37) koja je u toj akciji uhapšena, u pritvoru je odvedena sa nedavno rođenom bebom