Društvo

“Poručuju Srbima da se isele” Linta ogorčen zbog rušenja 8 spomenika na pravoslavnom groblju

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je danas da nedavno rušenje osam spomenika na pravoslavnom groblju u opštini Kladanj šalje poruku Srbima da se isele.

“Poručuju Srbima da se isele” Linta ogorčen zbog rušenja 8 spomenika na pravoslavnom groblju
FOTO: NOVO JUTRO/YOUTUBE/SCREENSHOT

Linta je rekao da se uništavanjem nadgrobnih spomenika zastrašuju malobrojni srpski povratnici i apelovao je da međunarodne organizacije i institucije najoštrije osude ovaj šovinistički čin, te zahtijevaju da nadležni organi u Tuzlanskom kantonu i FBiH hitno pronađu organizatore i počinioce i kazne ih u skladu sa zakonom.

– U pitanju je jedan od brojnih primjera zločina iz mržnje prema Srbima i svemu što je srpsko. Nadležne vlasti treba da preduzmu konkretne mjere na obnovi porušenih spomenika, kao i da se vrati zemljište Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) koje je uzurpirano – istakao je Linta.

Pročitajte još

On je naveo da je plan da se na tom zemljištu izgradi pijaca, umjesto da se obnovi pravoslavna crkva koja je srušena 1941. godine, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH ranije je saopštio da je u nekadašnjim srpskim selima na području opštine Kladanj izvršeno masovno uništavanje spomenika.

Paroh Darko Kujundžić je potvrdio da je srušeno više od 60 spomenika na pravoslavnim seoskim grobljima na području ove opštine.

Osim toga, srušeni su i spomenici srpskim žrtvama iz vremena Drugog svjetskog rata.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu