Politika

PORUKA LAJČAKU U PRIŠTINI "Ne dozvoljavamo pregovore o granicama Kosova"

V.d.predsjednika privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani poručila je danas specijalnom izvjestiocu EU za dijalog Miroslavu Lajčaku da Priština u dijalogu neće dozvoliti da se pregovara o granicama tzv. Kosova.

PORUKA LAJČAKU U PRIŠTINI "Ne dozvoljavamo pregovore o granicama Kosova"
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Osmani je na konferenciji za novinare rekla Lajčaku da bi dijalog trebalo da se “resetuje” kako bi se pomoglo Prištini da “poštuje sopstvene interese” u procesu koji bi trebalo da rezultira uzajamnim priznanjem u postojećim granicama, prenosi Koha.

Lajčak je kazao da dijalog treba da se nastavi i da on nije samo odgovornost jedne strane.

– Dijalog će se nastaviti, a moja konačna poruka je da je potrebno političko jedinstvo na Kosovu, jer dijalog nije odgovornost jedne strane ili političke stranke, već svih partija – rekao je Lajčak.

On je dodao i da se nada da će se dijalog okončati za vrijeme mandata Aljbina Kurtija i Vjose Osmani, prenosi Gazeta ekspres.

Komentarišući mapu ispred koje se slikao, a koja je izazvala reakciju javnosti u Prištini, Lajčak je kazao da je do sada sve u vezi toga pojasnio, da zvaničnik EU može da koristi samo zvanične mape, a da je to zvanična mapa koju je dobio.

– Bilo bi vrlo neprofesionalno da sam stavio drugu mapu – rekao je Lajčak.

Lajčak danas nastavlja posjetu Prištini, a nakon sastanka sa Osmani trebalo bi da se sastane sa liderima političkih stranaka.