Društvo

Poruka patrijarha Porfirija "Crkva i narod su jedno"

NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je danas da su Crkva i narod jedno i da crkva kao skup crkvenih prelata koji nose posebnu odjeću nikada ne stoji nasuprot svog naroda, već je sa njim jedinstvena.

Poruka patrijarha Porfirija "Crkva i narod su jedno"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Otvarajući naučni skup “`Privrednik` kroz tri vijeka” u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, patrijarh je u svečanoj besjedi povodom 125 godina od osnivanja Srpskog privrednog društva Fondacije “Privrednik”, istakao da je i ova organizacija, na čijem je čelu već 21 godinu, u svoje temelje postavila Crkvu.

– Činjenica je da su na terenu najvažniji posao u odabiru đaka, odnosno talentovane djece, koja nisu imala mogućnost da se školuju, učestvovali učitelj i sveštenik. Oni su imali ulogu da biraju tu djecu da se vaspitavaju i obrazuju, a to, prije svega, znači da razvijajuu čestitost i da se razvijaju u duhu vrline, a onda oko nje kao stožera da stiču i neka znanja – rekao je patrijarh Porfirije.

Srpski patrijarh je podsjetio da se time rukovodio i osnivač Fondacije Vladimir Matijević, ističući da je ovaj privrednik i bankar, koji je utemeljio “Privrednik” 1897. u Zagrebu, bio Srbin u najboljem smislu te riječi.

Pročitajte još

– Otuda je prirodno da je i Crkva u ovoj fondaciji i tokom čitavog njenog trajanja. Pre 21 godinu sam od nekoliko ljudi zamoljen da preuzmem vodeću ulogu u `Privredniku`, kada sam bio monah u manastiru Kovilj. Kroz sve ove godine neizmerno sam obogaćen iskustvom u `Privredniku` i smatram to velikim blagoslovom i darom Božijim – naveo je patrijarh u besjedi.

Patrijarh Porfirije je istakao da ne zna da li je veći dar i blagoslov to što je za to vrijeme susretao ljude koji su imali mogućnost i htjeli da pomognu “Privredniku” ili što je svih ovih godina upoznavao djecu i mlade ljude, koji su čestiti i štedljivi, ali ne u smislu sebičnosti i ili otimanja prostora, pohvale, pozicije ili materijalni dobitak od bilo koga”.

Srpski patrijarh rekao je da će on i okupljeni u “Privredniku” to društvo podizati tako da demantuju one koji ih prozivaju da su staromodni i pozivaju da budu moderni, a da pod tim pojmom podrazumijevaju da treba da zaborave na sebe i isključe svoj sistem vrijednosti i uključe neki novi.

Njegova svetost naveo je da to nije tačno i da Crkva, kao i “Privrednik”, prati trendove i da se informiše na svakom polju modernosti.

Prema riječima patrijarha, “Privrednik” nas podsjeća i uči da gledati u prošlost ne znači napuštati sadašnjost, odustajati od budućnosti i zatvarati se u nekakav mrak i geto onoga što je nekada bilo.

– Gledajući u prošlost `Privrednika`, pored maksime `rad, štednja, čestitost`, koja izražava duh `Privrednika`, mi se utvrđujemo u svojim korenima i iz njih crpimo trajnu istinu, a to je da smo duhovno jedno i duhovno jedistveni bez obzira na to gdje se nalazimo i bez obzira na političke tokove u kojima smo bili – naglasio je patrijarh.

Osim toga, kako je objasnio patrijarh, ima smisli truditi se da se čuje riječ Božija, koja ljude poziva da ljube bližnjeg svog i da u svakom čovjeku vide bližnjeg.

– Prenoseći duh `Privrednika` u naše vrijeme, mi se osavremenjujemo i utvrđujemo se u onome što jesmo i pripremamo se za potpunu otvorenost bez kompleksa i straha prema svakome s kim stupamo u kontakt, sa željom i idejom da mu darujemo ono što je naše i da primimo dar od onoga ko je spreman da ga pokloni i da nam daruje sebe – naveo je patrijarh Porfirije.

Skup posvećen 125. godišnjici od osnivanja “Privrednika” otvorio je rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić, a obratili su se i predstavnik Srpske akademije nauka i umetnosti SANU Stevan Pilipović, predsjednik Matice srpske Dragan Stanić i državni sekretar Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Marijana Dukić Mijatović.

“Privrednik” je osnovan 1897. godine u Zagrebu, a sjedište fondacije je prije 100 godina premješteno u Beograd.

Fondacija je 1947. godine zabranjena, a ponovo je osnovana 1993. u Novom Sadu, otkada je pružila pomoć za 2.500 talentovane djece. 

Prihvati notifikacije