Politika

POSEBNA SJEDNICA Klubovi poslanika vladajuće većine u Skupštini predložili DVA ZAKLJUČKA

Klubovi poslanika vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske predložili su večeras dva zaključka koja se odnose na izjašnjenje o izjavama srpskog člana Predsjedništva BiH o proglašenju zaključka i odluke Predsjedništva od 19. februara veoma štetnim po vitalne interese Srpske.

POSEBNA SJEDNICA Klubovi poslanika vladajuće većine u Skupštini predložili DVA ZAKLJUČKA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

U prvom zaključku se navodi da Sporazum o statusu BiH i EU o djelovanju Fronteksa u najvećem dijelu nije sporan za Srpsku, ali je neprihvatljivo da bude usvojen bez saglasnosti i učešća Ministarstva unutrašnjih poslova Republike, budući da je u njegovoj nadležnosti najveći dio graničnog pojasa kojeg se Sporazum tiče, kao i zbog činjenice da se Sporazum ovakvog značaja pokušava usvojiti preglasavanjem člana Predsjedništva BiH iz Srpske.

U drugom zaključku piše da se zadužuje srpski član Predsjedništva BiH da u skladu sa ovlaštenjima i Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, pokrene novu inicijativu i pregovore za zaključivanje Sporazuma o statusu između BiH i EU o djelovanju Fronteksa u BiH uz obavezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih organa Srpske.

Zaključke su potpisali SNSD, DNS, Demos, NDP, Ujedinjena Srpska, Nezavisni klub SP, poslanička grupa SP i nezavisni poslanici.