Svijet

“Posebne olakšavajuće okolnosti” Hrvat silovao pastorku, pa dobio upola manju kaznu od minimalne jer je bio specijalac u ratu

Županjski sud u Zagrebu nepravomoćno je osudio 54-godišnjaka sa područja Zagreba na dvije i po godine zatvora nakon što je utvrđeno da je počinio teško krivično djelo protiv polne slobode na štetu punoljetne pastorke, odnosno izvršio polnu radnju izjednačenu sa obljubom.

žena se drži za glavu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Iako je za to krivično djelo propisana kazna zatvora od minimalno pet do 15 godina, sud ga je osudio ispod minimuma, i to zbog “posebno olakšavajućih okolnosti”, piše Slobodna Dalmacija.

Muškarac je osuđen jer je u drugoj polovini marta 2022. godine u prijepodnevnim satima na adresi u prostorijama porodične kuće, gdje je živio u zajedničkom domaćinstvu sa vanbračnom suprugom i njenom kćerkom, ušao u prostoriju u kojoj je bila njegova pastorka i zlostavljao je.

Pročitajte još

Kako se navodi u presudi, sve vrijeme mu je govorila da se udalji od nje, odgurujući ga rukom, vrištala je.

Oštećena je zločin prijavila skoro mjesec dana nakon izvršenja, što, prema ocjeni suda, ukazuje da se plašila, kako je i sama svjedočila.

U vrijeme zločina imala je 20 godina.

– Kao olakšavajuća okolnost se cijeni da je optuženi bio učesnik Domovinskog rata kao pripadnik specijalne policije u tome što je učestvovao u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine, nosilac je Spomenice Domovinskog rata i medalje Oluja. Imajući u vidu da okrivljeni ima 54 godine i da nije imao drugih kažnjivih ponašanja, sud smatra prikladnom kaznu zatvora od dvije godine i šest mjeseci – navodi sud.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu