Društvo

Poskupljenje struje će nas SKUPO KOŠTATI: Treba očekivati skok cijena hrane i drugih roba u Srpskoj

Zbog poskupljenja struje za domaću privredu već početkom sljedeće godine treba da očekujemo skok cijena hrane iz domaće proizvodnje, ali i drugih roba u Srpskoj.

struja distribucija elektro trafo stanica
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Na ovo upozoravaju iz Unije udruženja poslodavaca Srpske, naglasivši da je među privrednicima već zavladala uzbuna kako zbog poskupljenja struje, tako i zbog podizanja cijene mrežarine.

Preskupa mrežarina

Podsjetimo, megavat struje privrednici trenutno plaćaju 53 evra, a od sljedeće godine koštaće ih 65 evra.

– Smatramo da je neopravdano podignuta cijena mrežarine za 37 odsto, pa sad RS ima višu mrežarinu nego Slovenija. To će se, uz poskupljenje struje, sigurno negativno odraziti na cijene finalnih proizvoda, jer iznos poskupljenja uopšte nije zanemariv – naglašava za Srpskainfo predsjednik ove unije Saša Trivić.

Saša Trivić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Objašnjava da se učešće struje u proizvodnji razlikuje od grane do grane.

– U pekarstvu, struja je učestvovala sa četiri, a sad će učestvovati sa sedam odsto, što nije malo. Kad se sve sabere, troškovi struje su nam otišli 70 odsto. Činjenica je da dosta hrane uvozimo, ali će poskupjeti ono što ovde proizvodimo, poput hljeba, mlijeka, mesa i dugih prehrambenih roba – upozorava Trivić.

Učešće struje u proizvodnji

Iz Privredne komore RS poručuju da će najviše biti pogođena preduzeća koja u proizvodnji koriste veliku količinu struje.

– Eventualna poskupljenja roba u Srpskoj zavisi od toga koliko je učešće struje u proizvodnji. Kod nekih preduzeća ono je tri odsto, negdje pet, a negdje 15-20 odsto. Ako je značajnije učešće struje u proizvodnji, ta preduzeća će ovaj trošak morati da ukalkulišu u cijenu proizvoda. A najveće učešće struje u proizvodnji u RS bilježe R-S Silikon Mrkonjić Grad, Arcerol Mital Prijedor, Alumina Zvornik, Dubikoton Kozarska Dubica, Sportek Kotor Varoš, Tropik – koji ogromnu količinu struje koristi za grijanje, odnosno hlađenje i klimatizaciju – kaže za Srpskainfo predsjednik ove komore Pero Ćorić.

FOTO:  GORAN ŠURLAN/RINGIER
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Kad je riječ o hrani, ako u njenoj proizvodnji struja ne učestvuje puno, dio poskupljenja će se, kako kaže, prebaciti na potrošače, a dio će preduzeća kompenzovati iz svog poslovanja.

– Imamo situaciju da su proizvođači hljeba već povećali cijene svojih proizvoda. Podsjetio bih da su inflaciju podigle robe široke potrošnje, odnosno hrana, koja je poskupjela za 30 odsto, dok je prevoz poskupio za oko 35 odsto. U narednoj godini treba zaustaviti povećanje cijena roba široke potrošnje, a inflacija se može obuzdati ograničenjem marži na određene proizvode – objašnjava Ćorić.

Pročitajte još

Suficit u proizvodnji struje

Naglašava da preduzeća koja posluju na ino tržištu teško mogu da povećaju cijene svojih proizvoda.

– Ona će poskupljenje struje za prerađivačku industriju, koja je uglavnom orijentisana prema izvozu, morati da kompenzuju iz svog poslovanja, odnosno na teret tekuće likvidnosti, da ne bi izgubili poslove koje imaju – kaže Ćorić.

Dodaje da je Srpska jedna od rijetkih zemalja koja ima suficit u proizvodnji struje.

– Dakle, zadovoljavamo sopstvene potrebne i jednim dijelom izvozimo struju. Zato je bilo logično da ona u RS bude najjeftinija u odnosu na okruženje, jer je to naša komparativna prednost. Struja je javno dobro, koje treba da bude i u funkciji privrede i u funkciji društva – poručuje Ćorić.

Kompromis

Ćorić naglašava da smo u godini kada je energetska kriza dostigla svoj vrhunac.

– To je imalo refleksiju na ugovaranje cijena za narednu godinu, između ostale, privrede i Elektroprivrede Republike Srpske. Gledali smo interese i jednih i drugih, i 65 evra po megavat satu je nešto što je u ovom trenutku kompromis, koji možda nije zadovoljio ni jedne ni druge. To je za ERS možda malo, ali smo morali voditi računa o ostalom dijelu privrede – ističe Ćorić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu