Svijet

POSLANICA RAZBJESNILA HRVATE “Tuđman učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu”

Poslanik Radničke fonte Katarina Peović izjavila je danas na sjednici Hrvatskog sabora da se postavlja pitanje da li je prikladno da budući Univerzitet odbrane i nacionalne bezbjednosti nosi ime prvog hrvatskog prdsjednika Franje Tuđmana, budući da je Haški tribunal utvrdio da je bio učesnik udruženog zločinačkog poduhvata.

POSLANICA RAZBJESNILA HRVATE “Tuđman učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu”
FOTO: ANTONIO BAT/EPA

Tokom saborske rasprave o Prijedlogu zakona o osvivanju ovog univerziteta, izlaganje Peovićeve izazvalo je buru reakcija i osuda poslanika, a hrvatski ministar odbrane Mario Banožić joj je poručio da je “ime Univerziteta vrhunski odabrano, jer riječ o prvom hrvatskom predsjedniku”.

Predsjednik Kluba HDZ Branko Bačić rekao je da je Tuđman “jedan od najvećih hrvatskih sinova” i da HDZ “neće dozvoliti klevete ideoloških nasljednika Saveza komunista Jugoslavije”.

– Nećemo dozvoliti da pojedini zastupnici svoje frustracije i žaljenje što je stvorena hrvatska država izražavaju tako da klevetama i lažima govore o utemeljitelju moderne i suverene Hrvatske – rekao je Bačić.

Poslanik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić rekao je da je Tito “dokazani zločinac”, a da je “crvena petokraka zločinačka koja je napadala Vukovar”.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je da je izjava Peovićeve neprihvatljiva i netačna i da se sa njom ne slaže, ali da su riječi koje je izgovorila njeni politički stavovi sa kojima izlazi pred birače.

– Nismo ovdje da branimo drugima da govore šta žele, o tome će odlučivati građani – poručio je Jandroković poslanicima, koji su ga kritikovali da joj je dao opomenu “preko volje”.