Politika

Poslanici krajem aprila o INCKOVOM ULTIMATUMU Čubrilović: Povelje se mogu oduzeti jedino sudskim putem

Narodni poslanici će krajem aprila razmotriti pismo koje je parlamentu Srpske ranije uputio visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, a u kojem se traži oduzimanje povelja osobama osuđenima za ratne zločine.

Poslanici krajem aprila o INCKOVOM ULTIMATUMU Čubrilović: Povelje se mogu oduzeti jedino sudskim putem
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Kolegijum NSRS je na današnjoj sjednici donio odluku da se 27. aprila nastavi 15. redovna sjednica parlamenta, a odmah po njenom završetku da se održi 16. redovna sjednica na kojoj će se naći i pismo Valentina Incka.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović je danas podsjetio da je u nastavku 15. redovne sjednice ostalo još da se razmotri pet tačaka dnevnog reda. Po njenom završetku i poslije kraće pauze počeće 16. redovna sjednica parlamenta na kojoj će se, osim Inckovog pisma, naći još 10 tačaka dnevnog reda.

– Kolegijum je odlučio da Narodna skupština zauzme stav o pismu visokog predstavnika i odgovor u formi pisma ili formi nekih zaključaka – pojasnio je Čubrilović.

Pročitajte još

On je dodao da ne postoji nijedan pravni dokument kojim bi moglo da se tretira pismo visokog predstavnika NSRS, te dodao da je tumačenje nekih pravnika da je jedini način da se povelje oduzmu sudskim putem.

– Za svako lice lokalni sud razmatra mogućnost oduzimanja i donosi odluku ovakvu ili onakvu, a drugi način ne postoji. Vidjećemo kakav će stav i odgovor na pismo visokog predstavnika zauzeti Narodna skupština Republike Srpske – rekao je Čubrilović.

On je dodao da je na dnevni red te sjednice uvršteno i upoznavanje Narodne skupštine Republike Srpske o razgovorima unutar političkih odnosa u BiH.

Prihvati notifikacije