Društvo

"POSLIJE KORONE JE VAŽAN OPORAVAK" Dr Kon se oglasio o smrti košarkaša Odža

Iz dana u dan se registruje smanjenje sumnji na kovid-19 u Beogradu, ali to smanjenje ide sporije nego što bi se to očekivalo.

"POSLIJE KORONE JE VAŽAN OPORAVAK" Dr Kon se oglasio o smrti košarkaša Odža
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

-Virus je, dakle i dalje sa nama, ovi brojevi su još visoki, a situacija je i dalje nesigurna, istakao je dr Predrag Kon.

Jedno od novinarskih pitanja se odnosilo na smrt bivšeg košarkaša Zvezde Odža, piše Blic.

– Ja sam epidemiolog, pitanje pobuđuje razmišljanje o tome i povezivanja, ali bez dokaza. Dokaz za tako nešto na osnovu pojedinačnog slucaja ne postoji. Kliničari će bolje odgovarati na ovakva pitanja s obzirom na informacije koje smo od njih dobijali. Poslije svake infekcije kovid potrebano je dati vrijeme za rekonvalescenciju, nemam adekvatne podatke za to. Ono što znam jeste da je to bio iznenadni srčani udar, to znam iz medija – rekao je dr Kon.

Jedno pitanje se odnosilo na početak školske godine.

– Ono što mogu da kažem je da je dosta toga prodiskutovano, praktično smo skoro sve već riješili, ali postoje određena tehnička pitanja za mogućnosti nekih škola. Ono što roditelji treba da znaju, samo zdravo dijete može da ide u školu. Biće potrebno da roditelji svakog jutra izmjere djetetu temperaturu, biće potrebno da razgovaraju sa djecom… Napraviće se tako da djeci bude sve jasno. U mlađim razredima, djeca do četvrtog ili petog, biće u školama, a za ostale će biti kombinovano. Drugačije za starije osnovce, drugačije za srednjoškolce. Sve će se znati u utorak.

O spornim okupljanjima medicinara…

Novinare su interesovala okupljanja koja je organizovalo Ministarstvo zdravlja sa zdravstvenim radnicima, a na kojima nisu poštovane sve mjere.

– Ne znam dovoljno o tome, u svakom slučaju sve što se organizuje i ima više od 10 ljudi jeste rizik koji ne bi trebalo da postoji. Ako je dobro isplanirano sa maskom i distancama rizik se maksimalno smanjuje – objasnio je dr Kon.

O doktorki Lejli Ćeranić iz Novog Pazara

Doktorka Lejla Ćeranić razriješena je dužnosti u Novom Pazaru.

– Znam za dr Ćeranić, nisam spreman da dam odgovor jer ne znam o čemu se radi. Problema ima svuda, nismo mi bez problema, ali jedini način je da shvatimo da u ovom trenutku nam je virus glavni problem i da zajedno, kakvi god da su sukobi u pitanju, treba da nađemo snage da te sukobe prevazilazimo. Ne izjašnjavam se da li je ova ili ona strana u pravu, problemi se rješavaju tako što se prevazilaze ili sukob postaje sve dublji.