Svijet

Korona virus uticala na sve sfere života: Pandemija unazadila čovječanstvo za pet godina

Pandemija kovid 19, u kombinaciji sa serijom kriza, unazadila je razvoj čovječanstva za pet godina, objavile su danas UN u novom izvještaju.

Korona virus uticala na sve sfere života: Pandemija unazadila čovječanstvo za pet godina
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Program UN za razvoj (UNDP) navodi da je vrijednost indeksa razvoja čovječanstva, prvi put od njegovog kreiranja prije 30 godina, opala dvije godine uzastopno 2020. i 2021. godine, prenio je AFP.

Ovim indeksom mjere se očekivani životni vijek, nivo obrazovanja i životni standard u državama.

– To znači da umiremo ranije, slabije smo obrazovani, prihodi nam opadaju. Samo prema ova tri parametra možete da steknete utisak o tome zašto toliko ljudi počinju da se osjećaju očajno, frustrirano i zabrinuto za budućnost – izjavio je šef UNDP Akim Štajner.

Indeks razvoja čovječanstva stabilno je rastao decenijama, ali je počeo da opada 2020, a pad se nastavio 2021. godine, čime je poništen napredak u prethodnih pet godina, navodi se u izvještaju.

Pročitajte još

U dokumentu pod naslovom “Neizvjesna vremena, poremećeni životi” napominje se da je pandemija kovid 19 glavni pokretač globalnog nazadovanja, ali da su tome doprinijele i druge krize – političke, finansijske i klimatske.

Zbog svega toga, stanovništvo ne dobija dovoljno vremena da se oporavi.

– Imali smo katastrofe i ranije. Imali smo sukobe i ranije. Ali preklapanje sa kojim se suočavamo sada je veliki udarac za razvoj čovječanstva – rekao je Štajner.

Nazadovanje je zaista globalno, pošto je zahvatilo više od 90 odsto zemalja širom svijeta, navodi se u studiji.

Na vrhu liste i dalje su Švajcarska, Norveška i Island, a na dnu su Južni Sudan, Čad i Niger.

Prihvati notifikacije