Društvo

POSLIJE ŠEST MJESECI Građani Srbije od sutra mogu u Sloveniju bez PCR testa i KARANTINA

Vlada Slovenije saopštila je da je Nacionalni institut za javno zdravlje procijenio da i Srbiju treba staviti na "zelenu listu", što znači da srpski državljani mogu da uđu u Sloveniju bez obaveze karantina.

POSLIJE ŠEST MJESECI Građani Srbije od sutra mogu u Sloveniju bez PCR testa i KARANTINA
FOTO: MICOL BRUSAFERRO/EPA

Vlada je primila k znanju Procenu epidemiološke situacije u Evropskoj uniji i Šengenskom prostoru, Balkanu i odabranim trećim zemljama, Procjenu epidemiološke situacije u zemljama i preporuku Evropske komisije, kao i kriterijume za broj zaraženih na 100.000 stanovnika, koje je po zemljama pripremio Nacionalni institut za javno zdravlje – saopštila je Vlada Slovenije i objavila spisak zemalja koje će od sutra biti na “zelenoj listi”.

Zelena lista, inače, predstavlja spisak zemalja u kojima je 14-dnevna incidencija zaraze korona virusom najviše 25 osoba na 100.000 stanovnika, piše Blic.

Na slovenačkoj zelenoj listi od sutra, odnosno 28. septembra 2020. su: Кipar, Finska, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija i Poljska od članica EU, kao i treće zemlje: Srbija, Australija, Južna Кoreja, Novi Zeland i Urugvaj.