Politika

Vučić sa Pahorom o evrointegracijama, Kosovu i sankcijama Rusiji "Moguće da BiH dobije status kandidata do kraja nedjelje"

Zamolio sam Boruta Pahora da se u okviru Evropske unije (EU) založi da i Zapadni Balkan bude dio podrške u novcu ili za uvezenu struju, ili za jedan dio podrške električne energije.

Vučić sa Pahorom o evrointegracijama, Kosovu i sankcijama Rusiji "Moguće da BiH dobije status kandidata do kraja nedjelje"
FOTO: GEORGI LICOVSKI/EPA

Rekao je ovo danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom, u okviru priprema za predstojeći samit Brdo-Brioni.

– Razgovarali smo i o tome šta bi trebalo, kako i na koji način da usvojimo dokument u procesu Brdo-Brioni, a koji se tiče se regionalnih pitanja. Upoznao sam ga sa dešavanjima oko Prištine, imamo različite stavove po pitanju statusa Prištine, ali uvijek gledamo da dodatno podstaknemo saradnju i zadržimo trajni mir – rekao je Vučić.

Najavio je da će Srbija i Slovenija preći dvije milijarde evra trgovinske razmjene.

Pročitajte još

– Izuzetno sam zadovoljan i to govori dosta o našim odnosima. Taj pozitivan trend može samo da se nastavi. Ključno pitanje je veza između energetske krize i dodatnih politički problema, i trudimo se da izbjegnemo savršenu oluju. Razgovarali smo i o sveukupnoj atmosferi, o tome kako koja zemlja dočekuje zimu, kakva je energetska situacija i šta možemo jedno drugom da pomognemo – rekao je Vučić.

“Priština da ispuni obaveze”

Slovenački predsjednik rekao je da je potrebna veća volja Brisela da brže uključuje Zapadni Balkan u proces EU.

Osvrnuo se i na situaciju sa Kosovom, dodavši da je Priština prihvatila obaveze koje mora da ispuni, uključujući i ZSO.

Upitan o uvođenju sankcijama Rusiji, Pahor je rekao da bi želio da sve države koje žele u EU podrže sankcije Unije, i da bi to bila potvrda vjerodostojnosti njihove politike.

– Ne podržavam odluku, ali je razumijem. To bi doprinijelo odluci Brisela da brže uključuje zemlje Zapadnog Balkana – rekao je Pahor.

Na to se nadovezao Vučić, koji je rekao da Srbija ima obavezu da se priključi spoljnoj politici neposredno pred članstvo.

– Još nas niko nije obavijestio da smo pred članstvom – naveo je on.

Kazao je i da “Rusija nije prekšila teritorijalni integritet Srbije, ali Slovenija jeste.

– Stavite se u našu poziciju. Kako da objasnim narodu da uvodimo sankcije protiv Rusije, a ne protiv Slovenije. Rusija nije prekšila teritorijalni integritet, a Rusija jeste. Mogao sam da navedem i neku drugu zemlju, Ameriku, Njemačku, Francusku… Moje pitanje je kako podržavaju terirtoraijalni integritet Ukrajine, a nisu Srbije – naveo je Vučić.

Podrška “Otvorenom Balkanu”

Pahor je rekao da podržava inicijativu “Otvoreni Balkan”.

– Mislim da je moguće da se završe pristupni pregovori regiona, da do kraja nedjelje BiH dobije status kandidata, i da se završi pitanje vizne liberalizacije. Nije tajna da podržavam “Otvoreni Balkan”, i na tome čestitam predsjedniku Vučiću i njegovim kolegama. Nema dovoljno takvih inicijativa – kazao je Pahor.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao i da su zabilježena samo dva slučaja da su Srbi sa Kosova prihvatili da uzmu kosovske tablice.

– Jutros u 9 sati sam dobio informaciju da je dvoje građana prihvatilo da promijeni tablice, jedan je zaposlen u prištinskim instituicijama, a drugi nije. Tako da im dobro ide. Ima ukupno 7.500 tablica ljudi koji tamo žive. Očekujem da će ih biti 200 – kazao je Vučić.

Osvrnuo se i na medijske navode da se Beogradu i Prištini nudi model dvije Njemačke.

– Meni niko nije došao ni sa kakvim rješenjima. Niko mi nije spomenuo Ketrin Ešton, ni planove. Ako mogu to bez Srbije da riješe, hajde da vidim kako će. Ešton je bila korektna žena kada je radila taj posao, ali nas niko ništa nije obavijestio – kazao je Vučić.

Vučić i Pahor su se danas ranije sastanali u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Republike, a Vučić je domaćin Pahoru, u sklopu priprema za predstojeći samit Procesa Brdo-Brioni.

Samit Procesa Brdo-Brioni, koji će biti održan 12. septembra na Brdu kod Kranja, biće prilika da se sagleda aktuelna situacija na Zapadnom Balkanu i da se uputi poziv članicama i institucijama Evropske unije da ubrzaju proces proširenja, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu