Politika

POSLJEDNJI POKUŠAJ DOGOVORA, ili raspad partnerstva: Dodik zakazao sastanak sa HDZ i Trojkom, ovo su teme

Predsjednik Republike Srpske danas će, nakon ročišta u Sudu BiH, u Administrativnom centru RS u Istočnom Sarajevu organizovati sastanak kojem bi trebali prisustvovati predstavnici HDZ i stranaka Trojke.

Sastanak političkih stranaka koje čine koaliciju na nivou BiH, u Istočnom Sarajevu
FOTO: FENA/ALMIR RAZIĆ

Kako je naglasio Dodik, prema njegovom mišljenju ovo će biti posljednji pokušaj stabilizacije prije nego što se partnerstvo raspadne.

Dakle, očekujemo da riješimo probleme zastoja u radu Doma naroda, koji je blokiran od strane Bošnjaka koji su napustili i time blokirali rad Doma naroda. Da riješimo pitanje visokog predstavnika i njegovih odluka, da ih suspendujemo, i da se dogovorimo da u što hitnijem roku, a to je već moguće sutra, na Predstavničkom domu donesemo zakon o izborima, koji bi utvrdio sve ono što je normalno za jednu zemlju, a to su tehnički nivoi – pojasnio je Dodik, piše Klix.

Poručio je kako se Centralna izborna komisija mora razvlastiti.

-Moraju se racionalizovati troškovi u vezi s izborima i mora se osigurati da zastupljenost naroda, konstitutivnih naroda, bude vidljiva u izbornim komisijama, kako to predviđaju Ustav i zakon. Očekujem da ćemo sve to razmatrati danas na sastanku. Ukoliko ne bude dogovora, više nisam siguran koliko to partnerstvo ima smisla. Nakon nekoliko dogovora i onoga što su razvalili stranci, prije svega američki ambasador Marfi, blokiran je kompletan evropski put – mišljenja je Dodik.

Pročitajte još

Na kraju, ponovio je kako Krsitijan Šmit ruši evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine.

-Jedan optimizam koji smo imali je ustuknuo i ne možemo da se krećemo dok ne riješimo uzroke tog zastoja. To je prije svega Šmit koji nastavlja da ruši evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine – zaključio je Dodik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu