Politika

(VIDEO, FOTO) Dodik nakon sastanka sa francuskim senatorima "Ako Šmit interveniše u vezi sa imovinom Srpska će proglasiti nezavisnost"

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, informisao je danas u Parizu francuske senatore da Nijemac Kristijan Šmit, koji nema legitimitet i legalitet, pokušava da modelira ustavni poredak u BiH i da Republika Srpska, ukoliko Šmit interveniše u vezi sa imovinom, neće imati drugi izbor osim da brani svoj status tako što će proglasiti nezavisnost.

(VIDEO, FOTO) Dodik nakon sastanka sa francuskim senatorima "Ako Šmit interveniše u vezi sa imovinom Srpska će proglasiti nezavisnost"
FOTO: RTRS VIJESTI/YOUTUBE/SCREENSHOT

Mi ćemo to učiniti. Ono što je važno, mi smo danas razgovarali sa ljudima koji žele to da čuju, što baš i nije uobičajeno. Zahvalan sam ovoj grupi senatora, koji su iz različitih političkih partija, jer su željeli da čuju o situaciji i imali su određeno mišljenje o tome. Oni će uskoro doći u BiH i tamo će razgovarati sa drugim faktorima. Mi smo iznijeli svoje vizure i rekli da BiH treba da se vrati na Ustav, da se prestane sa intervencionizmom i da se stranci povuku – istakao je Dodik nakon sastanka sa senatorima.

On je istakao da je senatore informisao o stanju u Srpskoj i BiH, ali i na Balkanu, dodajući da je uvjeren da će posjetom Senatu ostvariti željeni efekat.

– Moja osnovna stvar je bila – budite objektivni, mi nismo došli ovdje da tražimo navijanje po bilo kom osnovu – naglasio je Dodik.

Pročitajte još

On je rekao da je iznio poznate stavove Republike Srpske, a to je da je nelegalni Šmit, u momentu dobijanja pregovaračkog statusa za BiH, ugrozio čitav taj proces i doveo ga do potpunog zastoja i da namjerava da kroz zakon o imovini još više usloži situaciju.

– Rekli smo da je neprihvatljiva intervencija u Izborni zakon BiH i da će to blokirati dalji proces u BiH dok god on to ne povuče ili Parlamentarna skupština ne odbaci – rekao je Dodik.

On je poručio da će Republika Srpska, ukoliko se to ne desi, donijeti svoje zakone i nastaviće dalje u skladi sa Ustavom i Izbornim zakonom BiH koji predviđa da CIK samo provodi samo izbore za članove Predsjedništva BiH i Predstavnički dom PS BiH.

Dodik je naglasio da Francuska ima pozitivnu ulogu u pogledu situacije u BiH, piše RTRS.

– Mi znamo da je Francuska u procesu međunarodnog pregovaranja vezano za Šmitovu namjeru da donese posljednje odluke, bila protiv i mi to cijenimo. To njeno protiv nije bilo dovoljno, jer se radi o drugim velikim zemljama koje su bile za i koje imaju svoje stavove – rekao je Dodik.

“BiH ne može da preživi podvalu u vezi sa Srebrenicom”

– Guranjem rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN bošnjački političari u BiH trajno će urušiti svaku mogućnost dogovora sa Srbima, poručio je danas iz Pariza predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Dodik je na društvenoj mreži Iks istakao da BiH ne može da preživi ovu, kako kaže, podvalu u vezi sa Srebrenicom, do koje je došlo potpunom zloupotrebom i privatizacijom institucija od Bošnjaka, sponzorisanih od Njemačke.

– Sve u vezi sa Srebrenicom je jedan politički projekat koji treba trajno da obilježi srpski narod, a istorija će pokazati da li je to projekat bivšeg predsjednika Amerike Bila Klintona i tadašnjeg bošnjačkog lidera u BiH Alije Izetbegovića – napisao je Dodik.

Istakao je da Srbi ne smiju da nasjedaju na ove provokacije bošnjačkih političara i njihovih sponzora sa Zapada, koji su i tada, a i sada, imali za cilj satanizaciju srpskog naroda.

– Postoje ozbiljni dokazi da je Srebrenica bila dogovor Alije Izetbegovića i Bila Klintona. Ni u tom smislu događaji u Srebrenici ne mogu se po međunarodnom pravu okarakterisati kao genocid – naveo je Dodik i dodao da Bošnjaci i Nijemci prvenstveno, koji žele da operu svoju zločinačku prošlost, sada žele političkim nasiljem da nametnu to pitanje.

– Mi Srbi kažemo da to nije bio genocid i da ne prihvatamo nikakve rezolucije niti platforme – naveo je Dodik.

Dodik je istakao da Srebrenica za Srbe nije bila genocid, prenose Nezavisne novine.

– Kao nacija treba da odbacimo nametanje ovog pitanja, da mu ne dajemo nikakvo pokriće. Za Srbe to nije bio genocid i apsolutno treba odbaciti bilo kakvu spekulaciju o tome – zaključio je Dodik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu