Društvo

"Poslodavci, zaštitite zdravlje radnika" Apel Ministarstva rada zbog visokih temperatura

Ministarstvo rada Republike Srpske apeluje na poslodavce da poslovanje prilagode nastupajućim temperaturama kako bi zaštitili zdravlje zaposlenih.

"Poslodavci, zaštitite zdravlje radnika" Apel Ministarstva rada zbog visokih temperatura
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Podsjećaju da u zakonodavstvu Republike Srpske nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uslova rada radnika na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima ( kao što je velika vrućina), a nije propisano ni pri kojim bi mikroklimatskim uslovima poslodavci trebali da obustave radove (jer postoji opasnost po život i zdravlje radnika).

Međutim, upravo ovo Ministarstvo može da inicira zakonske propise. Nije jasno zašto to i ne urade jer su temperature sve više i toplotni udari su sve duži.

Sve se zasniva na tome da sveke godine Ministarstvo apeluje, pa tako i ove godine pozivaju i apeluju na sve poslodavce Republike Srpske da radno vrijeme na otvorenom prilagode vremenskim uslovima i tako zaštite zdravlje svojih radnika.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Nesporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povrjeđivanja radnika. Međunarodni standard ISO 7243 definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visokih teperatura, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana. Zato, apelujemo na poslodavce da i oni primjene ovaj standard i da izvrše preraspodjelu radnog vremena, te da se radnici ne nalaze na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, uz napomenu, da i za rad u zatvorenim prostorijama treba obezbijediti rashlađivanje prostorija kako bi se zaštitilo zdravlje radnika – navode iz Ministarstva.

Pročitajte još

U skladu sa pomenutim standardom, kako kažu, u zavisnosti od utvrđenog toplotnog indeksa koji je mjerodavan za uslove rada na otvorenom, u uslovima visokih temperatura predviđeni su načini izvođenja radova i mjere rada za date uslove kao i preporuke za poslodavce i radnike vezano za prevenciju, koje će pomoći da se rizik od izloženosti visokim temperaturama na radnom mjestu svedu na najmanju moguću mjeru.

Te mjere su: organizacija posla, što obuhvata preraspodjelu radnog vremena, rotacija poslova, izbjegavaljenje rada u najtoplijem dijelu dana uvođenje dodatne radne snage kod ekstremnih uslova, osiguranje odgovarajuće rashlađene prostorije za odmor, nošenje lagane zaštitne odjeće i obuće.

Prihvati notifikacije