Biznis

Poslovali bolje od očekivanja: Njemačka IZBJEGLA RECESIJU u prvom kvartalu

Njemačka ekonomija je u prvim mjesecima godine poslovala nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvještaju.

novčanice evra
FOTO: NIKOLA MORAČA/RINGIER

Realni bruto domaći proizvod vjervatno je blago porastao u prvom kvartalu – navodi centralna banka u izvještaju objavljenom u četvrtak.

Ekonomisti su ranije predviđali blagu recesiju. U svakom slučaju, nije sigurno da je ekonomija prenijela rast u drugi kvartal.

– Uopšteno još uvijek nema znakova održivog oporavka njemačkog ekonomije – saoštio je Bundesbanka.

U posljednjem prošlogodišnjem kvartalu domaća ekonomija bilo je u recesiji po stopi od 0,3 %.

Sada centralna banka računa na blago povećanje industrijske proizvodnje i nešto jači izvoz. Osim toga, građevinska industrija nije morala zastati jer je vrijeme u februaru bilo izrazito blago.

No, vjetar u lice njemačkoj ekonomiji nije jenjavao.

Pročitajte još

Proizvodnja je i dalje slaba u mnogim industrijskim sektorima, negativan trend dominira u građevinarstvu, a privatna potrošnja, jedan od stupova rasta, ostaje suzdržana nakon mjeseci jake inflacije, prenosi SEEbiz.

Sa vedrije strane, Bundesbank očekuje da će se inflacija dodatno umjereno smanjiti u aprilu.

Doduše, u maju se očekuje novi skok na oko tri posto, zbog baznog učinka subvencioniranja javnog prijevoza uvedenog 12 mjeseci ranije. Inflaciju će, prema očekivanjima ekonomista, potaknuti novo poskupljenje nafte i snažan rast plata.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu