Biznis

"Poslovno najprimamljivije odredište" Ovo je zemlja koju očekuje najbrži rast bogatstva u narednih 10 godina

Zahvaljujući tome što je dodatno učvrstio svoj status svjetskog proizvodnog čvorišta, Vijetnam očekuje najstrelovitiji rast bogatstva u narednih 10 godina prema kompaniji Henley & Partners.

biznis posao poslovni ljudi biznismen aktovka torba
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Prema analitičaru kompanije New World Wealth, Vijetnamu se predviđa 125-postotni rast bogatstva u narednih 10 godina što je prema analizi kompanije, najveći porast bogatstva u pogledu BDP po glavi stanovnika i broju milionera u bilo kojoj svetskoj državi.

Prema analitičaru, razlog za to je što je “Vijetnam sve popularnije proizvodno središte međunarodnih tehnoloških, automobilskih, elektroničkih, modnih i tekstilnih korporacija”. Drugo mjesto zauzima Indija koja će do 2027. postati treća najveća svetska ekonomija i njoj se predviđa 110-postotni rast bogatstva.

U Vijetnamu živi 19.400 milionera 58 multimilionera i za razliku od ostalih azijsko-tihooceanskih država, Vijetnam se smatra relativno sigurnom državom što je multinacionalnim kompanijama dodatni posticaj da otvaraju svoje podružnice u toj zemlji.

Usto, svjetski poznata kompanija McKinsey navodi da su strateški položaj, odnosno činjenica da dijeli kopnenu granicu s Kinom, blizu je svim važnijim morskim putevima, niska cena rada te infrastruktura koja podražava izvoz, Vijetnam učinili “poslovno najprimamljivijim odredištem”.

Bitno je istaknuti kako je vijetnamski BDP po glavi stanovnika pre 10 godina bio oko 2.190 dolara, a danas je, ako je verovati podacima Svetske banke, 4.100 dolara, odnosno gotovo dvostruko viši.

Strana ulaganja su dugoročna i garantuju bolje poslove i pristojnije plate koje će milionima Vijetnamaca omogućiti porast standarda života.

Pročitajte još

Rizični učinci

Međutim, postoji nekoliko učinaka koji bi mogli usporiti ekonomski rast i razvoj Vijetnama. Jedan od njih je domaća radna snaga koja će se morati dodatno obrazovati kako bi udovoljila zahtevnim i složenim radnim mjestima.

Dugotrajnija svetska recesija bi takođe mogla utIcati na potrebe potrošača na razvijenim tržištima što bi, zauzvrat, moglo utIcati na proizvodni sektor i izvoz Vijetnama, baš kao i oštar pad vrednosti vijetnamskog donga, piše Poslovni Dnevnik.

Međutim, ono oko čega se većina analitičara slaže jeste da bi se trebalo mnogo negativnih učenika poklopiti da se uspori trenutni ekonomski rast Vijetnama.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije